Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Mokré sny huhlavého svůdce

Jednou z největších režisérských proher je, když ve filmu nezafunguje scéna zamýšlená jako katarzní. V Hřebejkově Nestydovi si v ní vylévá srdce hlavní protagonista Oskar (Jiří Macháček).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zatím blbý – arogantní Oskar v hřejivě smířlivém podání Jiřího Macháčka. - Autor: Falcon • Autor: Respekt
Fotografie: Zatím blbý – arogantní Oskar v hřejivě smířlivém podání Jiřího Macháčka. - Autor: Falcon • Autor: Respekt

Jednou z největších režisérských proher je, když ve filmu nezafunguje scéna zamýšlená jako katarzní. V Hřebejkově Nestydovi si v ní vylévá srdce hlavní protagonista Oskar (Jiří Macháček). Jeho sebezpytné metaforické bonmoty o životním bloudění a samotě však nekorespondují se zbytkem filmu, který se nezdržuje jeho psychologickým profilem. Místo toho Oskara vystavuje řadě komických eskapád. Ne však v dostatečné kadenci, aby zakryl skutečnost, že film je prázdnější a povrchnější než jeho předloha.

Pravdivost povrchu

Přitom by se mohlo zdát, že spolupráce Michala VieweghaJana Hřebejka nemusí dopadnout nezajímavě. Vždyť Povídky o manželství a sexu nabízely provokativní potenciál. Sbírka krátkých literárních útvarů stmelená postavou autorova alter ega Oskara rozčilovala v době vydání před devíti lety recenzenty například „pozlátkovými ideály z amerických televizních seriálů“ (Pavel Mandys), jiní blahořečili Vieweghově sebeironii a smyslu pro humor, se kterým odkrývá „pravdivost povrchu“ (Martin C. Putna).

Tvůrci vzali motivy z několika povídek a poskládali je do tvaru, který má rozvolněnou epizodickou strukturu. Z Oskara se stal rozháraný moderátor předpovědi počasí. Manželka Zuzana (Simona Babčáková) ho vyhodí z domácnosti poté, co přijde na jeho aféru s mladičkou maďarskou au-pair (Eva Kerekéšová) jejich malého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].