Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Menší a levnější notebook

Slibovaný stodolarový notebook, s jehož pomocí plánuje americký inženýr Nicholas Negroponte zachránit třetí svět, zatím nefunguje podle plánu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zlaté časy drobečků. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Zlaté časy drobečků. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Slibovaný stodolarový notebook, s jehož pomocí plánuje americký inženýr Nicholas Negroponte zachránit třetí svět, zatím nefunguje podle plánu. Vlády afrických, asijských nebo jihoamerických zemí se zdráhají nakupovat ve velkém, kritiků myšlenky přibývá a Negroponteho týmu se přes veškerou snahu zatím nepodařilo dostat cenu pod dvě stě dolarů. Jednu zásluhu si ale vývojáři pro třetí svět už mohou připsat. Povedlo se jim nastartovat cenové závody, které tlačí ceny přenosných počítačů prudce dolů.

Je tedy klidně možné, že nakonec africké děti neuvidíte s Negroponteho bílo-zeleným laptopem XO, ale třeba s přístrojem Asus EEE. Notebook, jenž se vyrábí v několika barevných mutacích, patří mezi nejmenší na trhu, s úhlopříčkou obrazovky od osmi do deseti palců. A navzdory tomu, že tzv. subnotebooky donedávna patřily k nejdražším přístrojům vůbec, je cena tentokrát přímo úměrná velikosti. V nejméně výkonné variantě jej u nás pořídíte už za čtyři a půl tisíce korun, ta nejlepší přesahuje deset tisíc korun.

Minipočítač, který v bílém vydání trochu připomíná MacBook od firmy Apple, chce evidentně oslovit chudší studenty, kteří touží po levném a lehkém (váží pouhý kilogram) zařízení. Konkurence nezůstala pozadu, takže letos k Asusu EEE přibyly už dva podobné modely – Acer Aspire One (stojí těsně pod deset tisíc korun) a čerstvě pak rudý Inspiron Mini 9 od firmy Dell (očekává se cena těsně pod sedm tisíc).

A co tihle drobečci vlastně umí? Výkon samozřejmě není nijak oslnivý, ale pro běžný kancelářský provoz bohatě stačí. Většina funguje v systému Linux (ve Windows pomaleji), je vybavena přijímačem wifi, bluetooth a aplikacemi pro brouzdání internetem a práci s dokumenty různého formátu. Nemají sice CD ani DVD mechaniku, ale jsou vybaveny třemi USB porty, vstupy pro externí klávesnici i monitor a čtečkou paměťových karet.

Firma Asus, která s malým levným zařízením přišla jako první, se dočkala vysokých prodejů. Dá se tedy čekat, že modelů bude přibývat a cena dále klesat. Odborníci předpovídají trhu s ultralehkými notebooky zlaté časy a očekávají, že do roku 2012 se jejich prodej zvýší desetkrát na 50 milionů kusů ročně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2008 pod titulkem Menší a levnější notebook