Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politická aktualita

Vlast, boj a Američané

V hlavním městě Minnesoty St. Paul proběhl kongres Republikánské strany, který oficiálně nominoval senátora Johna McCaina do letošních prezidentských voleb.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Autor fotografie: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

V hlavním městě Minnesoty St. Paul proběhl kongres Republikánské strany, který oficiálně nominoval senátora Johna McCaina do letošních prezidentských voleb. Kandidátkou na viceprezidentku se poprvé v historii Republikánské strany stala žena, guvernérka státu Aljaška Sarah Palinová.

Kongres se nesl ve znamení tří témat: distancování letošního kandidáta od prezidenta George W. Bushe, představení Sarah Palinové a agresivních útoků na Baracka Obamu.

Rozjezd kongresu poznamenal hurikán Gustav, který vedl k evakuaci New Orleansu na jihu USA. Republikáni byli nuceni v první den svého zasedání zrušit připravený program. Plánovaný projev George W. Bushe, jenž odletěl sledovat záchranné práce do Texasu, byl ve zkrácené formě přenášen na plátno prostřednictvím satelitního spojení. Prezident velkou část vystoupení věnoval vyjmenovávání situací, kdy se John McCain rozcházel s jeho názorem.

Hlavní pozornost na sebe v průběhu celého kongresu strhávala Sarah Palinová, jejíž nominaci John McCain oznámil tři dny před začátkem sjezdu. Guvernérka státu se šesti sty tisíci obyvateli je mimo Aljašku neznámou postavou. Do funkce byla zvolena před rokem, předtím působila jako starostka města Wasilla. Její kandidatura vyvolala nadšení v sociálně konzervativním křídle Republikánské strany – matka pěti dětí je milovnicí střelných zbraní a lovu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].