Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Pobožný motorkář v kůži

Podle statistik ve Francii křesťanství nevzkvétá. Přesto se zde už tradičně vyskytuje velký počet obtížně zařaditelných a z církve vyčnívajících osobností.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Podle statistik ve Francii křesťanství nevzkvétá. Přesto se zde už tradičně vyskytuje velký počet obtížně zařaditelných a z církve vyčnívajících osobností.

Asi největší uznání si tito svérázní duchovní vysloužili na poli sociální práce. Tak mezi nejpopulárnější Francouze podle anket patřil až do loňské smrti ochránce bezdomovců abbé Pierre, který se tak zařadil hned vedle de Gaulla,Pasteura nebo Zidana. Jeho předchůdcem byl protifašistický odbojář Roger Schütz, frankofonní Švýcar, který založil v Taizé v roce 1942 útočiště pro pronásledované. Z pomoci uprchlíkům se vyvinula ekumenická komunita, která inspirovala převážně mladé a hledající. A další příklad: dnes už celosvětovou síť komunit Archa, pracující s mentálně postiženými, vymyslel a zrealizoval ve Trosly-Breuil roku 1964 syn kanadského guvernéra, kněz Jean Vanier.

V službě potřebným pokračuje i kněz Guy Gilbert (1935), autor knihy Evangelium podle svatého lotra. Už čtyřicet let se věnuje práci s mladistvými, žijícími na okraji společnosti a na hraně zákona.

Nic pro staré páprdy

Na první pohled vypadá jako obstarožní motorkář. Kožená bunda a džíny se staly jeho kněžskými montérkami. „Moje oblečení není nějaký samoúčelný cirkus. Má svůj příběh. Jezdil jsem kdysi po městě na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].