Jen víc píp
Americký novinář Evan Rail toho o „české pivní kultuře“ slyšel dost. Inspirovala ho natolik, že sepsal pivního průvodce Good Beer Guide. K jeho překvapení jej ale v hospodách a restauracích po celém Česku čekaly vlastně pořád tytéž značky: Gambrinus, Staropramen, Budvar, Radegast.

V restauraci pražského hotelu Radisson se právě podává pivní zmrzlina. Chutná po smetaně, trochu po karamelu a hodně po pivu. Ostatně orosená sklenice s přetékající pěnou je na stole na zapití rovněž, je to Pardubický Porter, tmavá, hustá, sladově nasládlá devatenáctka s deseti procenty alkoholu.


Na první pohled trochu divoká kombinace vybízející trakt trávicí ke vzpouře. Ve skutečnosti ale pokus prominentního pražského šéfkuchaře nabídnout hostům něco z české pivní rozmanitosti. Turisté totiž většinou vědí, že jsou v „zemi piva“, ale neochutnají tu nic jiného než stále stejný půllitr s plzní. Přitom pivo má už i v Česku nejrůznější podoby – vyrábějí se tu na čtyři stovky pivních značek, které si hledají cestu do výčepů i vyšších pater gastronomie.
Černé místo portského
Americký novinář Evan Rail toho o „české pivní kultuře“ slyšel dost. Inspirovala ho natolik, že sepsal pivního průvodce Good Beer Guide. K jeho překvapení jej ale v hospodách a restauracích po celém Česku čekaly vlastně pořád tytéž značky: Gambrinus, Staropramen, Budvar, Radegast.
Stejně tak ho zarazilo, že ve vyšším kulinářství se pivo skoro nevyskytuje. „Všichni rádoby gurmáni v Česku pijí víno. Tahle země má dobrá vína, ale piva má přece skvělá,“ diví se Rail.
Toto zjištění ho vedlo k tomu, že se podílel na sestavení…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu
Mohlo by vás zajímat
Křest knihy České zbraně pro Ukrajinu
Ondřej Kundra a Tomáš Brolík uvedli v Knihovně Václava Havla svou novou knihu České zbraně pro Ukrajinu. Do debaty o válce a výhledech na příměří si pozvali reportérku ČT Ilonu Zasidkovyčovou a Tomáše Kopečného, zmocněnce končící vlády pro rekonstrukci Ukrajiny.
Klimatické hnutí: Co udělali příznivci ekologické politiky špatně?
Do Tater proniká politika
K Téryho chatě ve Vysokých Tatrách se dá dostat jedině pěšky. Závěrečná etapa vedoucí strmým kamenitým srázem je poměrně namáhavá, ale kdo se vyškrábe až do nadmořské výšky dvou tisíc metrů, toho odmění působivý pohled: více než sto let stará chata stojí na skalnaté planině mezi horskými plesy, nad nimiž se z jedné strany vypíná Lomnický a z druhé pak Ledový štít. Téryho chata se v posledních dvou měsících stala dějištěm sporu, který hýbe nejen Tatrami, ale celým Slovenskem.










