Často hledáte, jak…
Obálka vydání 37/2008
37/2008 • 5.–12. 9. 2008

2008/37

Kultura

Alois Nebel: Hummer

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Ztraceno v přechodu

Jan Gregor

Vztah mezi starším mužem a mladou dívkou nepatří ve filmech k zvlášť originálním tématům. Francouzský režisérský veterán Claude Berri ho ale ve snímku Posluhovačka (2002) zpracoval se vzácně ironickým nadhledem.

Výstavy

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Novinky od protinožců

Jan H. Vitvar

Bylo to nezapomenutelné. Kamera zabrala Otakara Svobodu stojícího před nočním panoramatem australského Sydney a do Událostí České televize na sklonku srpna v přímém přenosu zazněly věty shrnující jeho pocity z vystoupení Českého národního symfonického orchestru s tenoristou Andreou Bocellim.

S nejčistším úmyslem

Pavel Klusák

Tříminutová popová písnička nezmůže všechno. Zároveň je posledních padesát let v západním světě všudypřítomná: nemohla se vytratit ani z týdnů a měsíců, kdy Československo naplno prožívalo srpnový vpád sovětských vojsk. Letošní jubileum oživilo vzpomínky na písně a další mediální zvuk roku 1968 hned několika nosiči.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Kritika bez servítků

Adam Drda

Bohumila Doležala (1940) znají dnes čtenáři, respektive mediální konzumenti, zejména jako publicistu a politologa. O jeho výrazné literárně-kritické minulosti se ale mimo odborné kruhy neví prakticky nic.

Pobožný motorkář v kůži

Tomáš Weiss

Podle statistik ve Francii křesťanství nevzkvétá. Přesto se zde už tradičně vyskytuje velký počet obtížně zařaditelných a z církve vyčnívajících osobností.

Snobismus nám tu chybí

Tereza Brdečková

Každý z nás má svůj vnitřní příběh, který se jen zčásti kryje s tím, co nás v životě skutečně potkalo. Události v nás otvírají skryté prostory a Petr Král (1941) patří k autorům, kteří čerpají právě z napětí mezi vnějšími fakty a vnitřním prožitkem.

Cvičené pudlíky nečekejte

Magdaléna Platzová

Na lístky se tu stojí fronty, představení jsou každý večer plná. O tom se klasickým cirkusům, jako je Berousek, Jo-Joo nebo Prince, ani nesní. Jenže není šapitó jako šapitó a cirkusové stany, které už pátým rokem vyrostou vždy koncem prázdnin na pražské Letné, se od těch tradičních dost liší.