Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Lov velryb je po všech stránkách velice ošemetná záležitost. Do roku 1982 mu nestálo v cestě zhola nic. Tedy až na kalkul, že vzhledem k obrovským možnostem komerčního využití velryb není radno je všechny vybít za několik let. Jinými slovy, velryby se mají chránit proto, aby je bylo možno v dostatečném počtu lovit.

Transkulturní srozumění

Co s deštivým víkendem? Chystáme jablkové knedlíky a díváme se na Sandokana. Vzpomínáte? Východoindická společnost, Tygr z Mompracemu, Perla Labuánu, věrný přítel Yanez a padouch Brook? Loupu jablka do knedlíků a užívám si kontrast bledé anglické slečny a uhrančivého piráta se srdcem džentlmena: „Odejdete se mnou, Mariano?“ A Mariana odejde. Připomene mi to výjev z Mahábharáty. Tam se jistá princezna v předvečer svatby dozví, že její nastávající je slepý. Sundá všechny šperky, zaváže si oči černou páskou a tu už nikdy nesundá. Změní svůj život jediným velkým slibem, a jako by pak už nikdy nezaváhala, nezalitovala, jako by nešlo o miliony okamžiků na křižovatce rozhodování – každý den ráno znova a znova vytrvat a nerozhlédnout se…

KELLNEROVA.BLOG.RESPEKT.CZ

O velrybách a lidech

Jako dítě jsem se divil, proč má Česká republika několik námořních lodí, když nemá moře. Když někomu vyprávím o tom, jak se ČR podílí na ochraně velryb, setkávám se s podobným údivem. Lov velryb je po všech stránkách velice ošemetná záležitost. Do roku 1982 mu nestálo v cestě zhola nic. Tedy až na kalkul, že vzhledem k obrovským možnostem komerčního využití velryb není radno je všechny vybít za několik let. Jinými slovy, velryby se mají chránit proto, aby je bylo možno v dostatečném počtu lovit.

LUKAS.BLOG.RESPEKT.CZ

Obsluhoval jsem španělského krále

Na pobřeží Atlantiku je zima. Bouřky se roztočí tisíce kilometrů daleko, aby se zastavily o Británii. Jejich ramena ovšem zasáhnou i Baskicko a Kantábrii, a tak mi dešťové kapky vymývají mozek. U jeskyně Altamira se srocují turisti, aby se pokochali vystavenými plagiáty děl pravěkých umělců. Jdeme do hospody. Už nemá cenu hledat jinou kulturu.

DERER.BLOG.RESPEKT.CZ

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].