Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Monopolní průšvih

Schůzka těch dvou mužů u dálniční benzinové pumpy není pro veřejnost dobrou zprávou. Setkali se totiž šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina a podnikatel Andrej Babiš, který je potenciálním „klientem“ tohoto úřadu.

Schůzka těch dvou mužů u dálniční benzinové pumpy není pro veřejnost dobrou zprávou. Setkali se totiž šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina a podnikatel Andrej Babiš (mimo jiné šéf Agrofertu), který je potenciálním „klientem“ tohoto úřadu. Média právem volala po vysvětlení a reakce dotčeného úředníka (spíše útok než obrana) vyvedla z míry nejednoho soudného člověka. Nyní však úřad vystupuje v tisku v jiné roli: podle Hospodářských novin zvažuje zásah proti dopravní firmě Student Agency. Ideální kauza na překrytí průšvihu od dálniční pumpy.

Nenápadná moc

Zákonným cílem Pecinova úřadu je chránit hospodářskou soutěž tak, aby ze zdravé konkurence na trhu těžil občan a zákazník. Proto má dohlížet na to, aby se firmy nepokoušely omezit konkurenci například tím, že se v zákulisí dohodnou na cenách. Může udělovat i stomilionové pokuty.

Obrovský vliv má úřad i na fúze podniků. Když se firma ve snaze o posílení své pozice na trhu rozhodne koupit konkurenta, čelí někdy až drtivé moci úřadu: ten může rozhodnout, že fúzi nepovolí (ve jménu zachování konkurence na trhu), nebo i přikázat, aby nový podnik prodal (tedy přihrál konkurenci) část svého majetku.

Úřad má tedy pravomoci, díky nimž může rozhodnout o neúspěchu nejedné podnikatelské vize. Jenže samotné rozhodování úřadu přitom prakticky nelze objektivně posoudit. Právníci činní v této oblasti konstatují, že snad neexistuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].