Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Do kin vtrhl Batman – Temný rytíř. Média přinesla zprávu, že v Bělehradě po třináctiletém pátrání chytili Karadžiće. Meteorologové oznámili, že chladné „říjnové“ počasí končí a do Česka se vrací léto.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Do kin vtrhl Batman – Temný rytíř. Média přinesla zprávu, že v Bělehradě po třináctiletém pátrání chytili Karadžiće. Meteorologové oznámili, že chladné „říjnové“ počasí končí a do Česka se vrací léto. Docela mě děsí, že v Pekingu není ráno údajně vidět na víc než pět metrů, takže bych asi měla začít kouřit nebo chodit do zakouřených hospod – jinak opravdu nevím, jak se na to přichystat, popsala Lidovým novinám diskařka Věra Cechlová, jak se připravuje na nastávající olympijské hry v Číně. Republikou projel vlak nového jaderného paliva pro Temelín. Česká měna se dostala pod 23 korun za jedno euro a guvernér ČNB Zdeněk Tůma pohrozil snížením úrokových sazeb. Mzdy v eurech stouply o třetinu. U Rousínova srazil vlak dva koně přebíhající trať Rumburk–Nymburk. V pařížském Centre Pompidou vystavili stovku fotografií mudrce a fotografa Miroslava Tichého. Do Náměště se přestěhovala Tygří letka elitních vrtulníků z Přerova. Kreml pohrozil světu, že budou-li Američané pokračovat v budování obrany Západu proti raketám, odpoví Rusko na stavbu „českého“ radaru přesunutím svých útočných bombardérů na Kubu. Tím, že jsme tady, chceme lidem ukázat, že boj dosud není rozhodnut, a že pokud se nám podaří probudit k aktivitě byť i jen zlomek z těch sedmi milionů Čechů, kteří radar nechtějí, máme šanci, vysvětlili aktivisté zdejšího odporu proti americké základně deníku Právo, proč se rozhodli vztyčit stan na Václavském náměstí a nabízet v něm k podpisu petici proti radaru, kterou podle informací deníku už ze „sedmi milionů Čechů“ stihlo za měsíc podepsat 15 tisíc lidí. V pražském Kongresovém centru zpíval Tom Waits. Čeští výzkumníci v Antarktidě poslali do tuzemských novin stížnost, že jim výbavu jejich meteorologické stanice poničil lední medvěd. Česká republika se v mezinárodním měření probojovala na 74. místo v zastoupení žen v parlamentu. Elektrárenský monopol ČEZ zvedl za letošek podíl energie vyráběné z biomasy o plných 60 procent – ze 106 na 169 z celkově vyrobených 70 000 gigawatthodin. Drahá ropa donutila aerolinky zdražovat a rušit lety. Vedení Českých drah vypsalo soutěž o nejkrásnějšího železničáře a železničářku s tím, že vítězové dostanou jako hlavní cenu možnost projet se v pendolinu do Vídně s Karlem Gottem.

Vycházel jsem z toho, že do příjmů se mají uvádět jen majetkové účasti ve firmách, a nikoli příjmy z jejich prodeje, vysvětlil ministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), proč ve svém původním opožděně dodaném majetkovém přiznání neuvedl 44 milionů nabytých za prodej neznámo jakých akcií, kteroužto částku zveřejnil až poté, co noviny publikovaly nejasnosti kolem jeho možného napojení na státem protežovanou soukromou stavební společnost Viamont. V obavách z ničitelského nájezdu sběračů borůvek omezila Správa Krkonošského národního parku volný pohyb lidí po značné části Krkonoš. Ministr Cyril Svoboda navrhl přejmenovat svou stranu KDU-ČSL na Lidovou stranu. Po předpovědi, že srpen bude deštivý a chladný, vypukla sháňka po zahraničních zájezdech. Procházím sadem kolem hotelu a vidím houf Čechů, jak očesávají okrasné jabloně, které měly tohle místo dělat hezčí. Kus dál je stánek s ovocem, ale Češi chtějí ovoce zdarma – do háje s takovou turistikou! citovala Mladá fronta příspěvek na jednom z mnoha chorvatských blogů, kde místní hodnotí kvalitu a přínos prázdninových návštěvníků své země. Až na druhý pokus povolila vláda Turkmenistánu přelet letadla s kontingentem českých vojáků pro Afghánistán. Vědec Pavel Pavel pohnul o deset centimetrů s viklanem zvaným Čertův kámen, který se viklá na strmé stráni nad chatami u Domažlic a hrozí, že je svými čtyřiceti tunami jednou zavalí; občanské sdružení Babylon by proto balvan rádo přemístilo do stabilnější polohy. Česko zaplavila křídlatka. Obchodní řetězec Terno poslal omluvu, dárkový koš a pozvání k nerušeným nákupům romské rodině Šestákových, kterým ochranka českobudějovické pobočky zabránila ve vstupu s vysvětlením „Cikány do obchodu nepouštíme“. V Kolovratském paláci v Praze byla natrvalo vystavena kopie mnichovské dohody.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].