Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Nenašli jste, co hledáte?

Napište na [email protected]

Téma

Jak se dobře najíst

Podobá se to přírodnímu zákonu. Jakmile společnost dosáhne blahobytu, projde rychle několika změnami stravovacích návyků: s tou první přichází zasycení a tloustnutí populace, hned za ní následuje módní vlna ideálu štíhlosti, se kterou se pojí obchod s nízkotučnými dietami, fitnesscentry, dietology a osobními trenéry, a teprve potom následuje trend zdravé, zajímavé a kvalitní kuchyně. Vaření se stává zábavou a součástí životního stylu.

2008-1665-mobr-3637R312008n.jpg • Autor: Respekt
2008-1665-mobr-3637R312008n.jpg • Autor: Respekt
Fotografie: Jahody z Kunratic, med ze Šumavy, pstruzi od Volar. (Restaurace La Veranda) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Jahody z Kunratic, med ze Šumavy, pstruzi od Volar. (Restaurace La Veranda) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Dita Pecháčková přenese váhu na špičky nohou, nakloní se nad stůl a zálibně zaboří dlaně do chlebového těsta. „Kromě řízení auta si snad nic tolik neužiju jako vaření,“ říká. Nebylo to tak vždycky. V pubertě střídala jednu dietu za druhou a jídlo pro ni znamenalo hlavně trápení. Dnes nejraději vaří složitá jídla, která se musí připravovat celé dopoledne. „Mám takovou teorii,“ řekne a posadí se na židli s mísou v klíně. „Jídlo v dnešní době funguje jako náhražka lásky. Život se v poslední době zrychlil, v rodinných a partnerských vztazích panuje chaos, málokdo má čas se druhému věnovat. A tak si lidi projevují pozornost a cit skrze jídlo. Proto ráda vařím náročná jídla, během dlouhé přípravy se totiž do pokrmu otiskne všechno, co tomu druhému chcete dát.“

Dita Pecháčková ví, o čem mluví. Už čtvrtým rokem je šéfredaktorkou Apetitu. Měsíčník o vaření pod jejím vedením zdvojnásobil svůj náklad, třikrát získal ve své kategorii titul časopis roku a stal se vlajkovou lodí nového trendu, který v českých kuchyních a restauracích během posledních několika let rozkvetl.

Zábava blahobytných

Tiramisu na několik způsobů. Tradiční arménský medovník. Gratinovaný chřest s brusinkami. Nejúspěšnější recepty kulinářského magazínu z poslední doby napovídají, že zájem Čechů o svět těch nejroztodivnějších chutí a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].