Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Většina zdejších neštěstí je způsobena tím, že lidé špatně řeší krizové situace, protože neovládají řidičské umění a standardní „evropské“ způsoby jízdy.

JÁDRO JE NEJLEPŠÍ

RESPEKT 28/08

Zemanovi s láskou

Pokud Vladimír Dlouhý chce, aby Temelín pracoval do roku 2062 a aby se tam přistavěly další dva bloky, měl by nám taky říct, co s vyprodukovaným jaderným odpadem. Skladovat ho přímo v meziskladu v elektrárně 22 kilometrů od Českých Budějovic je nezodpovědné. Proto se jeho zpráva nedá brát vážně. Zkuste se na to, kam s odpadem, zeptat Zemana, Drábové a Grégra. Už to museli mít rozmyšlené, když trvali na tom, že Temelín se musí dostavět. A pokud nevědí, dal bych ho odvézt Zemanovi za chalupu, ať si s ním poradí.

Jiří Tichý

DNESKA STÁVKUJEM!

RESPEKT 27/08

Odvaha stávkovat

Děkuji za zveřejnění „jednoho dne v životě“ předsedy výboru ZO OS KOVO Rudolfa Procházky. Nikdy jsem o přínosu odborů neměl iluze, ale uvedený článek mne přesvědčil, že skutečnost je podstatně horší. Dotyčný soudruh je zřejmě stále toho názoru, že blahobyt vzniká přerozdělováním a že vláda má nějaké peníze nepocházející z našich kapes. Zvláště pasáž o „odvaze“ stávkovat dnes, kdy za to nic nehrozí, a obava o nedostatek demokracie je velmi pozoruhodná. Moc by mne zajímalo, co soudruh dělal v době, kdy se demokracie opravdu nedostávalo.

Karel Šebesta

PEKING NA OSTRAVSKU

RESPEKT 27/08

Do technologií investujeme

To, že na Ostravsku, a zvláště v některých částech Ostravy, není dobré ovzduší, je neoddiskutovatelný fakt, stejně jako to, že naše společnost je jedním z největších znečišťovatelů. O tom rozhodně polemizovat nechceme. Zarazilo nás ale, že neinformovaný redaktor dává v článku prostor dalším, zřejmě stejně neinformovaným subjektům, které se vyjadřují v tom smyslu, že je třeba donutit ArcelorMittal Ostrava k tomu, aby investoval do nových technologií. My jsme letos vydali již několik tiskových zpráv (viz naše webové stránky), které informují o našich investicích do nejmodernějších technologií. Nejedná se o žádné zanedbatelné projekty – letos přesáhnou tyto investice miliardu korun, v příštích několika letech budou minimálně stejně vysoké.

Věra Breiová, tisková mluvčí ArcelorMittal

ŘEŽ, A NEMĚŘ VÍCE

RESPEKT 28/08

Schovávané v houští

Současná diskuse o tom, kdo má u nás měřit rychlost, je zbytečná, jelikož měření, tak jak je tu zatím praktikováno, neslouží ke zvýšení bezpečnosti provozu, ať jej provozuje kdokoli.

Většina zdejších neštěstí je způsobena tím, že lidé špatně řeší krizové situace, protože neovládají řidičské umění a standardní „evropské“ způsoby jízdy. Důležitá tak není např. vysoká rychlost, ale nepřiměřená rychlost. Dálniční patroly v Německu se zaměřují ne na ty, kdo jedou 140 a snadno se dohoní a pokutují, ale na ty, kteří se chovají nepřiměřeně a dávají vzniknout krizovým situacím. Česká policie to nedělá, protože to je pracnější – musela by tyto lidi zastavit v provozu dálniční patrolou, a ne měřit schovaná za mostem…

A co se měření týče – např. v Anglii jsou všechny radary označeny a nikdo není tak hloupý, aby v těchto místě překračoval rychlost. Ale pokud bude městská policie v Praze schovaná v houští jednou za půl roku měřit a vydávat to za prosazování bezpečnosti na silnicích, je to k smíchu. Tím, že náhodně někoho pokutuje, se bezpečnost nezlepší.

Martin Hančl

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].