Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Židle bez výčitek

Jakže? To byla nejčastější reakce prodavačů podlah, nábytku a dalších produktů ze dřeva na zkratku FSC. V Česku ji skutečně skoro nikdo nezná, což je s podivem. V Anglii a v Německu se FSC považuje za účinný lék na nevolnost z přílišného konzumu. Zaručuje totiž, že vaše skříň nebo dveře vyrostly ve zdravém lese.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zaručeně šetrné dřevo. - Autor: Eric Goethals • Autor: Respekt
Fotografie: Zaručeně šetrné dřevo. - Autor: Eric Goethals • Autor: Respekt

Jakže? To byla nejčastější reakce prodavačů podlah, nábytku a dalších produktů ze dřeva na zkratku FSC. V Česku ji skutečně skoro nikdo nezná, což je s podivem. V Anglii a v Německu se FSC považuje za účinný lék na nevolnost z přílišného konzumu. Zaručuje totiž, že vaše skříň nebo dveře vyrostly ve zdravém lese.

FSC, tedy certifikát Forest Stewardship Council, má u nás zatím asi 0,2 procenta lesů, před týdnem si ho vyjednal také první státní les v majetku Lesů ČR. Dokládá, že se tam hospodaří podle rozumných zásad. Například: složení lesů je blízké tomu, jaké by na tom místě vyrostlo přirozeně, což v Česku znamená asi polovinu listnáčů. Kácí se jednotlivé stromy, ne celá paseka dohola. Dva až pět procent rozlohy se nechá bez zásahů, aby se tam držel přirozený život. A tak dál.

Cedulku FSC má pak dřevo a všechny věci z něj vyrobené. Třeba Harry Potter. Poslední díl série vyšel na papíru z FSC celulózy v šestnácti zemích, dokonce i u nás. „Kouzlo mladého čaroděje ochránilo tentokrát spoustu rosomáků a poletuch, kterým se v takových lesích dobře žije,“ chválili vydavatele britští Greenpeace. V Anglii je možné zakoupit FSC sofa i uhlí do grilu. V OBI v Německu se chlubí tím, že od každého druhu zboží mají něco s visačkou FSC. Když loni nachytali spotřebitelé řetězec, že má na jakési zahradní sesli značku neoprávněně, hned bylo na internetu co rozebírat. V českém OBI tahle zábava odpadá: nevědí zaprvé sami, jestli nějaké FSC mají, a zadruhé ani není, kdo by se pobuřoval. Dokonce se zatím lidé neinformují ani o původu tropických dřev. Přitom třeba v Indonésii, odkud se k nám levné dřevěné výrobky dováží především, se 70 procent dřeva vytěží nelegálně a zmizí tak každý rok 1,5 milionu hektarů lesa (pro srovnání, kvůli radaru v Brdech je ohroženo dvacet hektarů).

Samozřejmě, tropické velikány a řvoucí opice jsou daleko. Minulý týden se ale dosti chmurný výjev odehrál na Slovensku: nad Nízké Tatry vylétla letadla a pokropila je pěkně plošně pesticidem, který zabíjí kůrovce, ale člověku také právě nesvědčí. Takové postřiky hospodaření podle principů FSC zakazuje. A také o nich člověk rozhoduje, když vytahuje v obchodě peněženku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 30/2008 pod titulkem Židle bez výčitek