Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

V Kněževsi u Prahy objevili archeologové odpadní jámu s lidskými kostmi, které tu ležely 5 tisíc let jako tajemné pozůstatky po lidu popelnicových polí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Vichr vystřídala ledovka. Pod splavem řeky Opavy nedaleko obce Háj ve Slezsku zahynul malý chlapec, pod kterým se při procházce probořil led. Zdražily hypotéky. Předseda ČSSD Jiří Paroubek odjel se svou novou ženou na líbánky do lázní Bardejov. Statistika oznámila, že Česko letos získalo z unijní pokladny 18 a půl miliardy korun čistého. Jsem nesmírně proevropský, kéž by ještě někdo jiný byl tolik proevropský jako já, řekl lidoveckým poslancům při návštěvě jejich klubu v rámci získávání hlasů před prezidentskou volbou Václav Klaus, dosavadní hlava státu a autor myšlenky, že Evropská unie je něco jako někdejší sovětská RVHP. Lihovar Stock Božkov ohlásil rekordní prodej lihovin. Pět lidí bylo zraněno při srážce autobusu městské hromadné dopravy s novinovým stánkem v Praze 8. Zástupce ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz varoval občany, aby nepropadli lhostejnosti a nestali se neteční k příčinám současných klimatických změn a extrémních výkyvů počasí. To by mohl být počátek konce, řekl Tolasz, který je znám jako rozhodný stoupenec odpovědnějšího přístupu k ochraně životního prostředí. Do Česka přišel Starbucks. Ve snaze přilákat více turistů i školních výprav se přerovská radnice rozhodla vybudovat v místní lokalitě pravěkých vykopávek Předmostí nový areál Mamutov. Škoda Auto zahájila velkou reklamní kampaň v Indii. Nové podrobnosti vyšetřování odhalily, že nedávný pád českého soukromého letadla na Ukrajině, při němž zahynulo všech pět českých občanů na palubě a jedna ukrajinská žena v domě, do něhož letadlo při pokusu o improvizované přistání na poli narazilo, zavinila hrubá nedbalost a chyby posádky, která odletěla z Karlových Varů bez dostatečné zásoby paliva, a pilot dokonce v krajně nepříznivých klimatických podmínkách pustil k řízení zcela nezkušeného podnikatele bez patřičných zkoušek a oprávnění. České útraty se přiblížily Unii. Josef Koudelka oslavil 70. narozeniny.

To je skutečně mrazivý vtip: rozpočet za rok 2007, vytvořený za povolebního bezvládí spíš úřednicky než politicky, který měl být tím nejhorším rozpočtem, dopadl mnohem lépe, než vláda naplánovala, že mají dopadnout reformní rozpočtové plány na rok 2008, 2009 a 2010, komentoval finanční analytik Tomáš Sedláček součty, které prozradily, že loňský schodek veřejných financí nakonec nebyl 90 miliard, jak plánovala vláda, ale jen 64 miliard korun. „To jasně už třetí rok za sebou ukazuje, že zdejší ministerstva dostávají každoročně o desítky miliard korun víc, než potřebují nebo než stíhají utratit,“ dodal Sedláček. Pokračoval letos zatím nepřetržitý pád pražské burzy. Přibylo úrazů na horách. Noviny přinesly zprávu, že na veletrhu elektroniky v Las Vegas ohlásil konec jakékoli své výkonné práce v Microsoftu Bill Gates. Ze zveřejněné vzpomínky tehdejšího dozimetristy Milana Antolíka vyšlo najevo, že v roce 1976 došlo v jaderné elektrárně Jaslovské Bohunice na území tehdejšího Československa k havárii, která jen díky odvážnému nasazení techniků ve službě neskončila stejným zničujícím výbuchem jako proslulý Černobyl. Pražská galerie Scarabeus vystavila masky a strašáky. Charakteristické pro Čechy a pro Slováky bylo, že si při jednání neuvědomovali nutnost dojít k nějakému cíli a zamotáni do mnoha podcílů nemohli se dobrat k podstatě; ptal jsem se tu svých manažerů – Máte řešení? Ne? Tak přemýšlejte, jste za to placeni, vysvětlil ředitel nadnárodní stavební společnosti Deceunick Tomáš Klíma Hospodářským novinám, co ho nejvíc zarazilo, když se po zahraničních studiích a dlouholetém pobytu v cizině vrátil coby vysoce postavený manažer do Čech. V Kněževsi u Prahy objevili archeologové odpadní jámu s lidskými kostmi, které tu ležely 5 tisíc let jako tajemné pozůstatky po lidu popelnicových polí. Kandidát blížící se prezidentské volby Jan Švejnar vyrazil na turné po českých a moravských městech. Z nemocnice do dětského domova se přesunul Vendelín Čtvrtek, čerstvě narozené dítě, které v Praze před Vánoci našel bezdomovec odhozené v popelnici. Americký gigant Take-Two Interactive Software koupil brněnskou Illusion Network. Ze spotřebitelského koše vypadly CD přehrávače.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].