Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Máme málo

Místní doktoři se za to nikdy moc nestyděli. Alespoň ne před přáteli a známými. A dnes už o tom mluví skoro každý: čeští pacienti jsou kromě pojistného a regulačních poplatků dodnes pravidelně nuceni sahat do peněženek i pro úplatky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálkou, nebo raději oficiálně, pane doktore? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Obálkou, nebo raději oficiálně, pane doktore? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Místní doktoři se za to nikdy moc nestyděli. Alespoň ne před přáteli a známými. A dnes už o tom mluví skoro každý: čeští pacienti jsou kromě pojistného a regulačních poplatků dodnes pravidelně nuceni sahat do peněženek i pro úplatky. Protekční prohlídku u vyhlášené kapacity zajistí balíček kávy, květina nebo lahev, ale za operaci u vybraného specialisty se běžně platí desetitisícové částky.

Po letech marných stížností teď přichází oficiální slib, že úřady zkusí „obálkovou metodu léčení“ přiškrtit. Na papíře to vypadá dobře. Tým ministra Julínka slibuje, že pacienti konečně dostanou dlouho slibovaný klíč, který rozdělí nemocnice na dobré a špatné. A navrch možnost, jak si na dobré doktory legálně připlatit.

Nebýt „no name“

Techniku zasunování obálky s bankovkami do kapsy ji nikdo neučil. Když se ale majitelce prodejny s oblečením Věře Novotné (36) mělo narodit první dítě, nechtěla nechat nic náhodě. Do pravidel korupce ji zasvětili sami doktoři. „Ptala jsem se svého gynekologa, kam by mě poslal rodit,“ usrkává mladá žena čaj a zkoumavě si prohlíží okolí. „Odkázal mě na svého známého, prý se o mě perfektně postará od začátku do konce, ale říká si za to určitou sumu.“

Za tenhle klid před pěti lety zaplatila 5000 korun, další porod za tři roky přišel o dva tisíce dráž. A nelituje.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].