Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Posaďte se, prosím

Na AVU studuje třetím rokem v ateliéru monumentální tvorby Jiřího Příhody. Jeho projekty svou náročností odpovídají názvu ateliéru: realizace toho nejnovějšího s názvem Skrz naskrz trvala rok. Pfeiffer zdůrazňuje, že mu v tomto případě šlo především o kontakt mezi výtvarným dílem a člověkem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Čekají, že sem ještě něco přijde. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Čekají, že sem ještě něco přijde. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

„Ovlivnilo mě, že jsem s ním mohl cestovat,“ říká Jan Pfeiffer (1984) na adresu svého otce, známého psychiatra zabývajícího se po celém světě lidskými právy, naposledy v Česku klecovými lůžky. „Snažím se podobně jako on vidět věci v celku, a pak rozkrývat detaily,“ říká student Akademie výtvarných umění, který momentálně vystavuje v pražské galerii Vernon Projekt.

Na AVU studuje třetím rokem v ateliéru monumentální tvorby Jiřího Příhody. Jeho projekty svou náročností odpovídají názvu ateliéru: realizace toho nejnovějšího s názvem Skrz naskrz trvala rok. Pfeiffer zdůrazňuje, že mu v tomto případě šlo především o kontakt mezi výtvarným dílem a člověkem. Galerii Vernon Projekt, jež se nachází v rohovém prostoru někdejšího holešovického přízemního obchodu, celou vyplnil červeným objektem a nechal ho pod dvojicí výkladních skříní „přetéct“ ven z galerie. Chtěl tak vyzkoušet, jak bude fungovat dílo, které je instalované uvnitř galerie, ale které zároveň přesahuje mimo její prostor – do ulice.

„Vyzývám kolemjdoucího, aby na objekt nějak reagoval. Aby si na něj sedl nebo ho třeba poničil. Důležité je pro mě sledovat, jak se ta věc promění. V galerii zůstává stále čistá, ale zvenku je čím dál víc opotřebovaná.“ Pfeiffera na umění ve veřejném prostoru zajímá otázka, jak ho ideálně zapojit do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].