Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Po přečtení glosy jsem získala dojem, že jako členka Greenpeace jsem věrnou podporovatelkou komunistické strany a totality.

Panika ve vládě

Respekt 24/08

Respekt nerespektuje zdravý rozum!

A je to tady! Některým pravicovým publicistům po sérii proher Topolánkovy vlády ve sněmovně povolují nervy. Konec jimi tak milované pravicové vlády se zdá na dohled. A Erik Tabery ve svém článku již testuje argumenty proti eventuální vládě ČSSD. Stručně je shrnu:

1. Ochota šéfa socialistů spolupracovat s KSČM je jeho největší slabinou, čímž šikuje proti sobě protikomunistickou část veřejnosti.

2. Stále není přerušeno nebezpečné propojení politiky, rozumí se politiky ČSSD, státní správy a organizovaného zločinu – hrozí obnovení těchto vazeb (a k tomu ještě kritika M. Zemana stojící výhradně na pokoutních kšeftech).

3. Vůči justici se J. Paroubek bude chovat stejně jako M. Topolánek, vlastně hůře.

4. J. Paroubek se totiž snažil zlikvidovat policistu J. Kubiceho, který upozorňoval na prorůstání organizovaného zločinu do státní správy.

5. ČSSD je sice proevropská, ale je spojená s gangstery typu Fr. Mrázka.

6. Politický styl J. Paroubka je horší než styl Topolánkův.

A jak je to ve skutečnosti?

Bod 1: Ochota spolupracovat s komunisty je nesmysl. Komunisté sami před prezidentskou volbou sdělili, že o vstup do vlády nestojí. Jde jim totiž výhradně o protestní hlasy a ty by vstupem do vlády ztratili. Střízlivý komentátor by musel vidět, pokud by chtěl, zásadní rozdíly v politice obou levicových stran.

Bod 2: Pan Tabery zcela předpojatě a v rozporu s fakty blábolí o vazbách sociálnědemokratické politiky, státní správy a organizovaného zločinu. O tom v podstatě žádné důkazy ne-existují. Nota bene po nekončící noci dlouhých nožů pozice ČSSD ve státní správě nejsou. I obě menší koaliční strany mají, a to každá zvlášť, silnější pozice ve státní správě nežli sociální demokracie. A spojení ČSSD s organizovaným zločinem bylo možná „hezkým“ trikem před volbami, ale ani Krejčíř s Pitrem a Kubicem ve svých prefabrikovaných předvolebních lžích vůči sociální demokracii žádné takové spojení mezi ČSSD a organizovaným zločinem neprokázali. A tak jediným (stále ještě) sociálním demokratem, který se stýkal s neblahým Mrázkem a veřejně to byl nucen přiznat, byl Šlouf. Tedy tentýž muž, který pracuje dlouhodobě ve prospěch pravicové koalice a V. Klause.

Bod 3: Mé 16měsíční působení ve funkci premiéra ČR vůbec nenasvědčuje závěru, že bych chtěl vykonávat nátlak na soudce a soudní soustavu. Je to absurdní Taberyho tvrzení.

Bod 4: Opak je pravdou. Svou, tzv. Kubiceho zprávou Kubice ovlivnil výsledek posledních voleb do sněmovny. Celá jeho zpráva byla obludnou konstrukcí, největší policejní manipulací veřejnosti za dobu obnoveného demokratického režimu v naší zemi a ve prospěch ODS.

Bod 5: Nikdo ze členů současného vedení ČSSD nebyl v kontaktu s Fr. Mrázkem. Já jsem až do smrti této osoby vlastně ani netušil, o koho jde. Vlastně jsem to jméno slyšel až po jeho vraždě.

Bod 6: Přece jenom si myslím, že jsou mezi stylem mým a stylem M. Topolánka jisté rozdíly. Nikdy nepoužívám sprosté výrazy ani obscénní gesta, politiku nedělám bez ohledu na lidi. Pokud to p. Tabery nevidí, prostě to nechce vidět.

I kdyby se sociální demokracie rozkrájela – stejně mu to nebude stačit. Prostě fandí protivníkům ČSSD. Bude tomu tak za týden, za dva roky i za deset let. Podle něj nebude ČSSD připravena na vládnutí nikdy.

Jiří Paroubek, předseda ČSSD

Kdy jsou volby férové?

19/08

Vážení paní Hybášková,

reaguji na váš článek, kde píšete: 50 procent občanů, mužů, je zastoupeno 85 procent, 50 procent občanek, žen, je zastoupeno 15 procenty. Na úrovni některých krajských zastupitelstev je to pouze 11 ku 89. Hejtmanku nemáme žádnou.

To je pravda – ale co přesně v tom spatřujete za problém? Napadá mne, nebudeme-li opět mít ani jednu hejtmanku, není čas, aby prohrávající polovina populace zvážila, že výsledky voleb neuzná? Tomu se, myslím, v angličtině říká „loser attitude“ – proč „prohrávající polovina“, v čem má spočívat ta „prohra“? Vy považujete za svou „prohru“, že v parlamentu nesedí 100:100 mužů a žen? Proč?

V parlamentu (ať se držíme toho konkrétního příkladu) sedí ti, kteří kandidovali ve svobodných volbách a byli zvoleni – jejich pohlaví s tím nemá co dělat.

Jan Starý

Komunisté a zelení mírotvůrci

http://glosy.respekt.cz – 2. 5. 08

Greenpeace na kótě

Po přečtení glosy jsem získala dojem, že jako členka Greenpeace jsem věrnou podporovatelkou komunistické strany a totality. Pokud bych se protestu na kótě osobně nezúčastnila, možná byste mě i přesvědčili. Takto však musím konstatovat, že váš článek je tendenční.

Je známo, že Greenpeace se k žádné komunistické protiradarové iniciativě nepřidalo. Greenpeace protestuje proti zbrojení ve světě od svého založení v 70. letech minulého století. Kampaň proti radaru na území ČR začalo Greenpeace už před rokem a nijak nesouviselo s iniciativou komunistů.

Jistě je vám též známo, že Greenpeace je organizací nepolitickou a protestu na kótě se zúčastňují i lidé, jejichž rodinní příslušníci za komunistické totality trpěli perzekucí. Kvůli nim se mi zdá vaše konstatování doslova nefér.

Lenka Kukurová

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].