Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Batohy v Buddha baru

Začala sezona poutníků s batohem na zádech, a pokud někdo někdy zkoumal svět podobně jako oni, může se oddat nostalgickým vzpomínkám.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilija Trojanow - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Ilija Trojanow - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Ilija Trojanow

(1965) se narodil v Bulharsku, ale vyrůstal v Německu a v Keni. Vystudoval práva a etnologii na mnichovské univerzitě. Poté žil několik let v Bombaji a Kapském Městě. Věnoval se africké literatuře, kterou překládá do němčiny. Dnes žije ve Vídni. Je autorem 19 knih, z nichž vyšly česky Sběratel světů a Moje Afrika: Mýty a všední realita.

Už je to tady zas. Za chvíli budou všude, v každém vlaku, v každém chrámu či na středověkém náměstí, bosé nohy si budou koupat v každé studni a každý zelený flíček země využijí na piknik – začala sezona poutníků s batohem na zádech, a pokud někdo někdy zkoumal svět podobně jako oni, může se oddat nostalgickým vzpomínkám…

Svět podle Lonely Planet

Mezi Siem Riepem, turistickou vstupní branou ke zříceninám Angkor Wat, a Phnompenhem, kdysi hlavním městem masového vraždění, dnes oblíbeným díky svým kavárnám na řece Mekong, jezdí každý den loď. Je supermoderní, v plné rychlosti jí příď čouhá z vody jako zobáček volavky, která právě zešílela. Takovou razantní jízdu si mohou dovolit jen turisté. Zůstanou ušetřeni dvanáctihodinového trápení. A jelikož movitější cestující létají do Siem Riepu letadlem, lodě využívají výhradně backpackeři – poutníci s batohy na zádech. Jsou většinou mladí, mají spoustu času a málo peněz.

Při nástupu vypukne tlačenice o nejlepší místa na střeše,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].