Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Tak se předveďte

Přes sto tisíc uchazečů v těchto dnech přichází k branám univerzit a usiluje o přijetí. Podle převažujícího mínění vysokoškolských kantorů však nemá na studium nárok zdaleka každý.

Přes sto tisíc uchazečů v těchto dnech přichází k branám univerzit a usiluje o přijetí. Podle převažujícího mínění vysokoškolských kantorů však nemá na studium nárok zdaleka každý. Drtivá většina adeptů tak i letos musí projít sítem testů a pohovorů. Byli jsme se podívat na to, jak to vypadá v praxi.

Posezení na dlaždičkách

Patnáctka zájemců o studium indologie na Karlově univerzitě posedává na zemi před dveřmi, za kterými je ukrytá zkušební komise. Dlaždičky sice trochu studí, ale mladým pánům a dámám nic jiného nezbývá. Těch pár židlí, které jsou na chodbě k dispozici, je už dávno obsazených. „Ty jo, byli na mě docela drsní,“ oznamuje všem svoje pocity z přijímacího pohovoru Bára. „Chtěli po mně vyjmenovat latinsky pády,“ říká. Reakce přichází okamžitě. „Rychle, jak to je – nominativ, genitiv, dativ…“ snaží se narychlo patnáct kandidátů studia oprášit své gymnaziální znalosti. Ty rozhodnou, kdo z čekající patnáctky bude letos ke studiu na Karlově univerzitě připuštěn.

„Zajímá mě indická kultura, náboženství, mýty,“ vysvětluje maturantka Lucie Křesťanová, proč chce další tři roky svého života zasvětit studiu exotického jazyka. Tento týden sem přišla podruhé – už včera se pokoušela proniknout k indologii přes přijímačky na tamilštinu. Dnes ale musí absolvovat celé kolečko znovu: předložit občanku a maturitní vysvědčení, poté…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].