Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jaký plat by měli mít učitelé na základní škole?

Učitelé by měli mít stejný plat jako policisté. Policisté hlídají významné budovy či osobnosti. Honí české lotrasy a občas je chytnou. Dělají bez ironie záslužnou práci. Policista má maturitu a kurz

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Havel - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jiří Havel - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jiří Havel

stínový ministr školství, ČSSD

Učitelé by měli mít stejný plat jako policisté. Policisté hlídají významné budovy či osobnosti. Honí české lotrasy a občas je chytnou. Dělají bez ironie záslužnou práci. Policista má maturitu a kurz. Menšina vysokou školu. Učitelé mají na starost naše děti, to nejdůležitější, co máme. Učitelem a policistou je člověk celý den. Kantor musí mít magisterské vzdělání a většina učitelů absolvovala postgraduální univerzitní kurz. Průměrná platová třída policisty je nízká, tj. 5 až 6, kvalifikovanější učitelská 9. Plat policisty činí 130 procent celostátního průměru. Učitel by měl brát stejně. Tedy o 25 procent víc: 32 tisíc korun.

Ludmila Králíková

ředitelka ZŠ Vraný u Slaného

Nelze posuzovat jen platy. Například učitel v Anglii má vyučovací povinnost 35 hodin (u nás je to asi 20 až 22 hodin) a mnohdy je ve škole až do večera. Také letní prázdniny má pouze jeden měsíc. Nelze opomenout ani otázku kvality vzdělávacího procesu u nás, kvality učitele jako osobnosti a mnoho dalších aspektů. Stále je co dohánět. Pokud by ale došlo k opravdu radikální změně ve školství (nové vzdělávací programy samy o sobě nic neřeší, pokud se k nim nepřidají změny např. v přijímání studentů na VŠ, samotné studium na VŠ, otázky kvalifikace atd.), pak by si opravdu kvalitní učitel, který je zodpovědný nejen za vzdělání, ale i za výchovu budoucí generace, zasloužil odměnu klidně 50 tisíc.

Barbora Uhlířová

učitelka ZŠ Kaménka, Čelákovice

Myslím si, že vysokoškolsky vzdělaný učitel s desetiletou praxí by se měl platově dostat ke třiceti tisícům korun. Je třeba, aby se do školství dostávali kvalitní lidé. Aby studenti po absolvování univerzit měli zájem o práci ve školách. Nadšení je krásná věc a při vykonávání našeho povolání je velmi potřebné, ale ani vyučování dětí nelze dělat jako dobročinnou aktivitu. Lidé jsou při debatách o našem školství většinou velmi kritičtí a na můj argument: „Proč to tedy nezkusíš sám?“ nejčastěji slyším tyto odpovědi: „To bych se za chvíli zbláznil!“ nebo „A jak bych uživil rodinu?!!“. Naprosto souhlasím. Učitelské povolání je náročné a špatně placené.

Ondřej Liška

ministr školství, SZ

Neexistuje žádný „optimální“ plat, ani u učitele, ani u kterékoli jiné profese. Práci učitele často přiřazujeme morální a etické rozměry, mluvíme o tom, co si učitelé „zaslouží“ vzhledem k obtížnosti jejich povolání, ale nic z toho nelze exaktně vyjádřit částkou v korunách. Pokud bych přece jen měl říci nějaká čísla – myslím, že průměrný plat učitele by měl být zhruba o 30 procent větší, než je tomu dnes. Nicméně možnosti státního rozpočtu jsou vzhledem ke stabilizaci veřejných financí velmi omezené. A proto považuji za významný úspěch navýšení o 4,5 miliardy na následující období 18 měsíců a také předpokládaný nárůst platů učitelů v roce 2009 kolem 10 procent.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 20/2008 pod titulkem Anketa: Jaký plat by měli mít učitelé na základní škole?