Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Na půl cesty od chudoby k bohatství

Zemědělský zázrak proměnil zemi s 85 miliony obyvatel, která byla kdysi sotva schopna uživit sama sebe, v jednoho z nejdůležitějších dodavatelů zemědělských produktů na světě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz/Corbis, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

S koleny a lokty odřenými o zem se návštěvníci snaží nezaostávat za průvodcem, který je svižným tempem provádí bludištěm klaustrofobicky působících nor vykopaných do tvrdé půdy. Legendární tunely v Ku Či, z nichž Vietkong během války ve Vietnamu podnikal vlny nečekaných útoků na americké vojáky, jsou nyní populární turistickou atrakcí. Denně do této oblasti nedaleko někdejšího Saigonu, přejmenovaného po ovládnutí Jihu komunisty v roce 1975 na Ho Či Minovo Město, proudí návštěvníci z celého světa.

Další průvodce vedle vraku opuštěného tanku M41 s přátelským úsměvem demonstruje na tucet typů improvizovaných pastí s ostrými hroty, které byly nastraženy v tunelech a jejich okolí s cílem zmrzačit americké pronásledovatele. Vietnamci přitom nejen vítají dolary od turistů, které Ku Či vydělává, ale jsou na tuto památku také hrdí. Mají pocit, že je důkazem jejich vynalézavosti, přizpůsobivosti, vytrvalosti a především odhodlání vzdorovat daleko silnějším cizím útočníkům, jež tato země projevila v průběhu staletí mnohokrát.

Dnes na sebe může být Vietnam pyšný ještě z mnoha dalších důvodů. V osmdesátých letech Ho Či Minovi nástupci ve funkci stranického předsedy ještě více ubíjeli válkou zpustošenou ekonomiku, když se pokoušeli zavést reálný komunismus, prováděli kolektivizaci a potlačovali soukromé podnikání. To dovedlo zemi až na pokraj hladomoru. Když se krátce nato rozpadl Sovětský svaz,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].