Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Po měsících se zastavil růst cen jídla. Cena ropy dosáhla 120 dolarů za barel a analytici oznámili, že tím to nekončí. Čekací lhůty na zhlédnutí českých královských klenotů na Hradě dosáhly sedmi hodin. Skončilo pět let daňových prázdnin pro zpracovatelský průmysl.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Po měsících se zastavil růst cen jídla. Cena ropy dosáhla 120 dolarů za barel a analytici oznámili, že tím to nekončí. Čekací lhůty na zhlédnutí českých královských klenotů na Hradě dosáhly sedmi hodin. Skončilo pět let daňových prázdnin pro zpracovatelský průmysl. Slavnostním defilé lodí Pionýr, Brno, Bratislava, Praha, Dallas a Veveří začala na Brněnské přehradě plavební sezona. Žalované skutky se staly už dávno a obžalovaný dělal hudební činností dobré jméno České republice v zahraničí, vysvětlil královéhradecký soudce Miloslav Ježek, proč dal bývalému sbormistrovi Bohumilu Kulínskému za zneužití a útisk 40 nezletilých dívek z jeho pěveckého sboru Bambini di Praga jenom tříletou podmínku a nikoli vězení natvrdo. Média oznámila, že Rusko začalo odstřelovat gruzínská letadla nad Gruzií. Kabinet se rozhodl posílit českou misi v Afghánistánu o dalších 100 vojáků prostějovské speciální jednotky. Proběhlo první kolo přijímacích zkoušek na střední školy. Senátoři ODS zabránili vydání senátorky Liany Janáčkové, kterou chtěla policie vyšetřovat, zda se dopustila či nedopustila trestného činu svou předloňskou veřejnou deklarací, že se v Česku „přemnožili cikáni“ a že ona – jako starostka ostravské čtvrti Mariánské Hory – by tomu mohla zabránit, jen kdyby je „nahnala za ostnatý drát a odstřelovala dymanitem“. Ale já o nich přece píšu s odstupem – jsou to pro mne subjekty děje, ke kterým jako k jednotlivcům nemám sebemenší citový vztah; když fízla označím za podprase, je to literární prostředek, odpověděl spisovatel Petr Placák na otázku MfD „Ve své knize Fízl nazýváte estébáky ‚kurvy, svině, kreatury; uměl byste o nich psát s odstupem?“. Unikátní snímky z galaxie M83, přezdívané Jižní větrník, prokázaly, že nové hvězdy vznikají v okrajových částech galaxií, tedy v místech, o kterých se dosud soudilo, že neobsahují dost materiálu na vznik tělesa tak hmotného, aby se v něm mohla zažehnout termonukleární reakce. Microsoft dal na vědomí, že zablokuje nelegální Windows. V sídle Senátu v Praze se sešli bývalí disidenti a připomenuli si 30. výročí vzniku Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných. Vláda rozhodla postavit přehradu u Nových Heřmínov a vyhnat kvůli ní z domova čtyřiadvacet tamních rodin.

Čtenáře lze uvést do děje i takto: za mé stáže visel v Respektu nad stolem pro redakční porady dlouhý seznam mobilních kontaktů, nechyběl Weigl a Šlouf, u jihoafrického mobilu Radovana Krejčíře byla hvězdička s poznámkou: nešířit a smajlík, napsal ve svém posudku na Respekt do Literárních novin místopředseda Republikové rady Strany zelených Matěj Stropnický, jehož dvouměsíční respektová stáž proběhla v roce 2004, zhruba rok předtím, než podnikatel Krejčíř uprchl za hranice a pořídil si jakýkoli africký mobil. Meteorologové upozornili občany, že v květnu přijde teplo. Na aukci v hotelu Hilton byla za 7,1 milionu korun vydražena Zrzavého Piazetta, což překonalo dosavadní rekord 6,7 milionu za Fillovo Zátiší na stole. Ředitel Národního památníku Terezín Jan Munk odmítl nabídku neofašistické Národní strany, že její členové budou zdarma hlídat bývalé ghetto, kde kdysi nacisté shromažďovali Židy k deportacím do plynových komor a kde teď neznámí pachatelé na hřbitově odcizili a prodali do sběru 824 bronzových destiček se jmény tehdejších obětí. Na trh se vrátily látkové pleny. Sněmovna schválila zákon nařizující telefonním operátorům uchovávat pro policii rok nejenom záznamy o tom, s kým si jejich klienti telefonují a posílají SMS, ale nově i čísla, ze kterých na jejich mobil směřoval nepřijatý hovor. Premiér Topolánek přišel s plánem přestěhovat všechny vládní instituce do jedné velké budovy na okraj Prahy. Ozvala se rána, světlo zhaslo a on začal hořet, popsal jeden z obyvatel chalupy v horské osadě Jizerka, jak to vypadalo, když dovnitř vletěl kulový blesk a zabil muže sedícího spolu se čtyřmi přáteli pod lampou u stolu. Do Ústí nad Labem se začali za potravou stahovat divočáci z okolních lesů. V průzkumu agentury CVVM vyšlo najevo, že 20 procent občanů Česka (o dvě procenta méně než loni) by přivítalo, kdyby v zemi místo demokratického zřízení vládl autoritativní režim. Brankář anglického Chelsea Petr Čech se stal globální tváří Adidasu. Zlevnily cihly.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 18/2008 pod titulkem Minulý týden