Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pětadvacet za tvrdou

Rekordní síla české měny motá hlavu ekonomům, novinářům a vzhledem k blížící se turistické sezoně i prázdninovým cestovatelům.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Dolar za 16, libra za 31 a euro za 25. Ještě před pár měsíci by tato čísla vypadala spíše jako parodie supermarketových výprodejů než jako korunové ceny ze stránek obchodníků s cizí měnou. Rekordní síla české měny motá hlavu ekonomům, novinářům a vzhledem k blížící se turistické sezoně i prázdninovým cestovatelům. Ne že by padesátník ušetřený na každém euru zlevnil dovolenou v Řecku natolik, aby vyšla stejně draho jako letní kempování u rybníka, ale na nějakou tu zmrzlinu pro děti a drink pro rodiče by to vyjít mohlo.

Euro za 25 provokuje více otázek než jen to, zda kapesné na dovolenou koupit už teď. Rychlé posílení koruny (před rokem stálo euro víc než 28 Kč) sice přinese rychlý pokles inflace ze současných „nečeských“ 7 %, zároveň ale posiluje pravděpodobnost zpomalení růstu ekonomiky, na který již tak doléhá nepříznivý vývoj ve světě.

Česko bohatne

Zkušení centrální bankéři říkají, že jen jedna věc je horší než příliš silný kurz. A tou je kurz příliš slabý. V současném rozkolísaném světě je ale „správný“ kurz – tedy ani silný, ani slabý – nedostatkovým zbožím. Nepadá jen dolar (což vede k hodně silnému euru). Oslabení libry snese srovnání jen s její krizí roku 1992 (cesty Čechů do Anglie jsou teď mnohem příjemnější zážitek než kdykoliv v minulosti), dvojcifernému propadu čelí rumunský lei, ohrožena je po delší době turecká lira a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].