Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je hloupost stavět navěky

Výsledkem je, že projdou ty nejsravější baráky, u nichž jde jen o to udělat co největší hmotu a hodně na tom trhnout. Ale já se nedivím, architektura lidi zklamala, oni jí nevěří.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Martin Rajniš - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Martin Rajniš - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

„To je koumákovina,“ hodnotí kolemjdoucí muž čtrnáct metrů vysokou věž z prken a ukotvenou lany. Architekt Martin Rajniš ji postavil za svou chalupou v Jizerských horách. Rajniš dnes touží po pochvale od obyčejných lidí, a když přijde řeč na současnou architekturu, rozčiluje se nad její arogancí. Sám přitom ještě nedávno stavěl mamutí budovy. „Byl jsem toho součástí a je mi to čím dál nepříjemnější,“ říká. Právě dokončuje Poštovnu na Sněžce a předsedá komisi architektů, která posuzuje návrh na Národní knihovnu.

Poštovna na Sněžce byla slavnostně otevřená už loni v létě. Přitom ještě v zimě o ní bylo slyšet v médiích, že je prázdná a dovnitř fouká vítr. Kdy si dáme na Sněžce čaj?

To záleží na investorce, paní Skrbkové. Je to jen otázka dokončení interiéru, které tu stavbu nesmírně protahuje. Ale nevylákáte ze mě, abych vám vyprávěl drsňácké příběhy, které se tam údajně odehrávaly, protože jsem všechny zúčastněné důrazně prosil, aby neprali špinavé prádlo na veřejnosti, a tudíž to nebudu dělat ani já. Můžu jen říct, že jsme se už všichni dohodli, Poštovna je před dokončením a úplné otevření odhaduji na červen.

Na slavnostní otevření přišel i Václav Klaus s vnoučaty. Mluvili jste spolu o vaší stavbě?

Pokud je mi známo, tak Václav Klaus nediskutuje, Václav Klaus pronese několik bonmotů,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].