Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Motor zadrhává

Napětí mezi Berlínem a Paříží tak vyvolává vrásky na čele nejen v obou zúčastněných zemích, ale v celé EU. Dobré politické klima mezi Francií a Německem není totiž zdaleka samoúčelné – oba státy jsou všeobecně považovány za „motor EU“, jehož zadrhnutí může rychle vyústit v krizi celé Unie – a to tím spíše, že 1. července Francie převezme její předsednictví.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Co má tohle zase znamenat, Nicolasi?! (Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy v Paříži) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Co má tohle zase znamenat, Nicolasi?! (Angela Merkelová a Nicolas Sarkozy v Paříži) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Nepřijít na rande se ženou není nikdy moudré. A velmi dobře to ví i Nicolas Sarkozy. Nejprve Cecílie, nyní obletovaná Carla Bruniová – jestli nějaký politik zná recept na to, jak zapůsobit na ženy, pak je to právě nový francouzský prezident. Alespoň tehdy, jde-li o lásku. Na rozdíl od madame Bruniové se od něj však jeho kolegyně, německá kancléřka Angela Merkelová, zatím příliš velké šarmantnosti nedočkala.

Jistě, žádné veřejné setkání obou politiků se bez demonstrativních polibků neobejde. A když Sarkozy loni na své první cestě po zvolení zavítal do Berlína, prohlásil dokonce, že dobré vztahy mezi Francií a Německem jsou „posvátné“. Za touto idylickou fasádou se však už několik měsíců odehrává něco, co se už dá nazvat „krizí“: politici v Berlíně a v Paříži otevřeně přiznávají, že jsou z těch druhých „vynervovaní“. Odráží se to i v tom, že o důležitých věcech se obě strany navzájem ani neinformují.

Koncem února špatná nálada dosáhla svého dosavadního vrcholu. Namísto toho, aby se Sarkozy dostavil k pravidelnému pracovnímu setkání s Merkelovou, kancléřce lakonicky sdělil, že má bohužel důležitá jednání v Africe. Na podobnou potupu z francouzské strany si v Německu vzpomene už jen málokdo.

Napětí mezi Berlínem a Paříží tak vyvolává vrásky na čele nejen v obou zúčastněných zemích, ale v celé EU. Dobré…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].