Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kdo nahradil Kubiceho

Čistě teoreticky vzato, Robert Šlachta a Jiří Novák by neměli být špatní policejní šéfové.

Čistě teoreticky vzato, Robert ŠlachtaJiří Novák by neměli být špatní policejní šéfové. Oba prošli jednotkami, kterým teď velí, oba v nich pracovali na závažných kriminálních případech, udělali si jisté jméno, prostředí svých policejních útvarů dobře znají – až potud bychom mohli mluvit o čítankové volbě velitelů a citlivém přístupu vedení policie k „elitním“ útvarům, jako je protikorupční jednotka a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

Bohužel, už dopředu se dá říct, že oba muži přijetím postů prohráli svou poměrně slibnou policejní kariéru, protože se tím přihlásili k falešné hře na reformu, která se v obou útvarech hraje. Je to škoda. Šlachta byl dlouholetým náměstkem Národní protidrogové centrály a právě on stál za několika úspěchy této jednotky, jeho šéf Jiří Komorous byl jen stafáží pro kamery. A Jiří Novák? Ten vnesl v posledních dvou letech svým přístupem k vyšetřování případu Radovana Krejčíře aspoň závan svěžího větru do protikorupční jednotky, která nedokázala odhalit žádnou korupci. Novák dokázal spojit vyšetřování řady Krejčířových případů, dokázal se na ně dívat skrze politické i gangsterské souvislosti a přesvědčit o nich také státní zástupce.

Nevíme, na čem se Šlachta a Novák domluvili s vedením policie, případně s ministrem vnitra Ivanem Langrem, za jakých podmínek posty přijali. Ale minimálně od Šlachty mělo nahlas zaznít - vezmu velení po panu Kubicem pouze v případě, že zaručíte, že se politici nebudou plést do vyšetřování závažných kauz, nebudou likvidovat falešnými obviněními poctivé policisty, kteří na těchto případech pracují. Jenže to by Šlachta po vedení policie chtěl to, co nedostal Kubice a co legendárního šéfa ÚOOZ a desítky jeho mužů vedlo k rozhodnutí odejít od policie. Mimochodem, podobný požadavek měl položit i Novák, vždyť dosud jediný úspěšný šéf protikorupční jednotky Evžen Šírek musel před sedmi lety odejít, poté co byl falešně obviněn z trestného činu.

Ani jeden z nových šéfů „elitních“ jednotek takovou podmínku nepředložil, dokonce se ani svých šéfů nezeptal, jak to s Kubicem a třeba i Šírkem opravdu bylo – kdo je profesně likvidoval. To Šlachtu s Novákem předem diskvalifikuje – jak chtějí bojovat proti zločinu, když se bojí si sami pro sebe zajistit podmínky, které jim umožní smysluplnou práci? Zatím to prostě vypadá, že se oba muži zařadí do galerie zapomenutých policejních velitelů, kteří nedělali nic jiného, než sloužili v jejich dobách přítomné politické – nebo dokonce zločinecké – moci. Opak by byl příjemným překvapením.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2008 pod titulkem Kdo nahradil Kubiceho