Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Hudba

Výtečné ohlasy provázejí novinku Yoko Ono, která se svěřila do rukou výrazných osobností (transsexuální šansoniér Antony, The Flaming Lips) a tvůrčích feministek (Peaches, Le Tigre).

Fotografie: Sonic Youth. • Autor: Respekt
Fotografie: Sonic Youth. • Autor: Respekt

Yoko Ono: Yes, I´m A Witch; Nick Cave & The Bad Seeds: The Abattoir Blues Tour; Sonic Youth: The Destroyed Room

Výtečné ohlasy provázejí novinku Yoko Ono, která se svěřila do rukou výrazných osobností (transsexuální šansoniér Antony, The Flaming Lips) a tvůrčích feministek (Peaches, Le Tigre). Album Yes, I´m A Witch připomíná, kolik impulzů z druhdy „nesnesitelného“ avant-přístupu členky Fluxu přijal pop za vlastní.

Na dvou DVD si můžeme připomenout živá extempore Nicka Cavea & The Bad Seeds z posledních dvou turné. S rozlíceným kazatelem pěje i gospelový sbor, ale narůstající syrovost připomíná, že The Abattoir Blues Tour je předehra k albu nové Caveovy kapely Grinderman, jejíž prvotina vyjde za týden. S mírným zpožděním se objevuje i v Česku nové album newyorských Sonic Youth, velvetovsky hlučných a sofistikovaných rockerů. Titul The Destroyed Room je sbírkou raritních a nevydaných tracků. Napovídá to, že kultovní kapele tím skončila smlouva s velkým vydavatelem Geffen. Kudy se asi nezávisle vydá dál?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 9/2007 pod titulkem Hudba