Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce

Ekonom Jan Švejnar minulý pátek oficiálně vyhlásil svou kandidaturu na post prezidenta České republiky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Švejnar kandinuje - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Švejnar kandinuje - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Švejnar kandiduje

Ekonom Jan Švejnar minulý pátek oficiálně vyhlásil svou kandidaturu na post prezidenta České republiky. Stal se prvním vyzyvatelem nynějšího prezidenta Václava Klause, který je podle současných prognóz favoritem únorové volby. Švejnar, který žije převážně v USA, získal minulý týden příslib prvních deseti volitelských hlasů senátorů. Mezi nimi je například místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL), předsedkyně senátního klubu ČSSD Alena Gajdůšková nebo nezávislý Jiří Zlatuška. Ve své nominační řeči Švejnar prohlásil, že se chce mj. zasadit o konec transformačního období i na „vnitropolitické scéně“. „Nastal čas obrátit list za černobílým viděním světa a za sklonem považovat nositele jiných názorů za nepřítele,“ řekl v narážce na KSČM.

Bursík vyšetřován

Policie bude vyslýchat Martina Bursíka. Na vicepremiéra a předsedu Strany zelených přišlo anonymní udání, které ho obviňuje z finančních a daňových podvodů. Měl se jich dopustit v souvislosti s pronájmem svého domu v pražské Sněmovní ulici prostřednictvím své firmy Eccoconsulting. Policie nyní prověřuje podezření celkem z pěti trestných činů, například z krácení daní či neoprávněného podnikání. Bursík, který byl do neděle na environmentální konferenci na Bali, z Indonésie vzkázal: Všechny mé příjmy z pronájmu nemovitostí jsou řádně zdaněny. Šéf zelených řekl, že je ochoten poskytnout policii veškeré údaje a nechat se prošetřit finančním úřadem. Bursík z udání obvinil svého někdejšího daňového poradce a bývalého náměstka ministryně školství Dany Kuchtové, Soukup ho chce žalovat za pomluvu.

Konference na Bali měla dramatický průběh

Na konferenci o změnách klimatu na indonéském ostrově Bali hledaly Evropská unie a Spojené státy společnou řeč jen velmi těžko. Setkání deseti tisíc politiků (včetně českého ministra Martina Bursíka) a odborníků ze 190 zemí, které mělo skončit minulý pátek, se oproti původním plánům konalo i o víkendu. USA, Kanada a Japonsko ještě v době uzávěrky tohoto vydání odmítaly dohodu navrženou zeměmi EU, jež by uložila vyspělým zemím snížit do roku 2025 emise skleníkových plynů o 24 až 40 procent ve srovnání s rokem 1990.

Závazek podepsaný na Bali by měl být důležitým krokem k úspěchu v Kodani v roce 2009, kde má být podepsána dohoda, která má nahradit tzv. Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012. Spojené státy jsou jedinou vyspělou zemí, která Kjótský protokol neratifikovala. Do mezinárodní izolace se Američané dostali po nedávných parlamentních volbách v Austrálii – nová labouristická vláda z nich vzešlá nedávno „Kjóto“ podepsala. Na konferenci přijel také čerstvý nositel Nobelovy ceny Al Gore, který obvinil USA z „obstrukcí“.

Účastníci konference se však shodli alespoň na záchraně tropických pralesů, jejichž ničení je pokládáno za jednu z příčin globálního oteplování. Delegáti se dohodli, že země Severu budou finančně podporovat chudé státy v jejich úsilí zamezit kácení deštných pralesů.

Zátah proti marihuaně

Policie vyrazila do boje proti pěstitelům marihuany. Lidové noviny upozornily na to, že jen za devět měsíců letošního roku obvinili policisté kvůli držení konopí výrazně víc lidí než za celý loňský rok. K loni 366 stíhaným pěstitelům „trávy“ jen do konce letošního září přibylo dalších 474. Podobně stoupl i počet těch, kteří se kvůli stejnému činu dostali až před soud (z loňských 253 na letošních 308). Typickým obviněným je mladý člověk, který pro sebe nebo známé pěstuje na zahrádce několik rostlin a jde o jeho první konflikt se zákonem. Od soudu pak většinou odchází s podmíněným trestem. Zátah policie vrcholí v době, kdy legislativní rada vlády odsouhlasila novelu zákona (na začátku prosince), která počítá za držení marihuany s polovičními tresty oproti tvrdým drogám.

Špinavý vzduch zabíjí

Až dvanáct tisíc Čechů ročně zemře kvůli prachu v ovzduší. Uvádí to zpráva ministerstva životního prostředí, kterou minulou středu projednala vláda. Znečištění jemným prachem zaviněné především emisemi automobilů, topením uhlí a hutním průmyslem způsobuje choroby srdce a cév a zvyšuje také riziko rakoviny plic. Prašnost podle zprávy stojí za úmrtím pěti až třinácti procent z celkového počtu více než sto tisíc lidí zemřelých každý rok. Česká republika už druhým rokem překračuje limity pro jemný prach dané Evropskou unií. V oblastech se zhoršeným ovzduším žijí dvě třetiny obyvatel Česka. Nejkritičtější situace je na Ostravsku-Karvinsku. Vláda se už v minulosti zavázala plnit národní program snižování emisí. Počítá s omezením vytápění uhlím a přísnějšími limity pro emise aut.

Švýcarské překvapení

Pravicový populista Christoph Blocher utrpěl nečekanou porážku ve švýcarském parlamentu, přestože jeho Lidová strana (SVP) v nedávných volbách zvítězila. Poslanci z ostatních stran odmítli zvolit Blochera do Spolkové rady a dali své hlasy Blocherově stranické kolegyni Eveline Widmerové-Schlumpfové, která se tak stane ministryní spravedlnosti. Výsledek volby potom oslavili potleskem.

Překvapený a nazlobený Blocher oznámil, že odchází do opozice, čímž ruší padesátiletou tradici, podle které se všechny politické strany zúčastňovaly na vládě. Widmerovou-Schlumpfovou jeho strana vyloučila z poslaneckého klubu.

Dopingová aféra v baseballu

Američané mají další dopingový skandál. Bývalý americký senátor George J. Mitchel zveřejnil po důkladné přípravě 400stránkovou zprávu, z níž vyplývá, že hráči ve všech třiceti baseballových klubech nejvyšší ligy od konce osmdesátých let až do dneška užívali a užívají steroidy a růstové hormony.

Zpráva obsahuje 89 jmen hráčů včetně slavných, jako je Roger Clemens. Senátor Mitchel to považuje za „kolektivní selhání“ všech zúčastněných, proto nevolá po trestech pro hráče, ale po nových pravidlech.

Mitchelova zpráva, která je založena na rozhovorech se 700 lidmi od baseballu včetně 60 hráčů a podkladem pro ni bylo 150 tisíc stran dokumentů, vyvolala v Americe velký rozruch.

Putin si vybral

Minulý týden se potvrdilo to, o čem Respekt psal před více než rokem v článku Kremelský klon Medvěděv.Vladimir Putin podpořil návrh několika stran – včetně nejsilnějšího Jednotného Ruska –, aby se kandidátem na prezidenta, jehož budou Rusové volit v březnu 2008, stal Dmitrij Medvěděv.

Již před rokem se v Rusku hodně spekulovalo o tom, kdo po Putinovi zdědí rozlehlou kremelskou kancelář a také jaderný kufřík. Kandidátů se počítalo přibližně na 30, první místopředseda vlády Medvěděv byl ale považován za jednoho z favoritů. Putin však zkušeně míchal karty, když dával najevo svou přízeň například dalšímu vicepremiérovi Sergeji Ivanovovi, nebo dokonce vyměnil vládu a jmenoval premiérem zcela novou tvář – Viktora Zubkova.

Jak Ivanov, tak Zubkov strávili valnou část své minulosti v tajných službách, armádě a policejních složkách, což posilovalo úvahy, že Putin si vybere jednoho z nich. Byla to však zřejmě pouhá Putinova kamufláž sloužící tomu, aby teď mohl usadit do prezidentského paláce „právníka-liberála“ Medvěděva.

Ten už prohlásil, že až bude zvolen, přál by si Putina ve funkci premiéra. To by mohlo znamenat, že v Rusku se na Putinovo přání začne měnit ústavní systém na parlamentní republiku, ve které je skutečnou hlavou exekutivy právě premiér.

Hrozí ale ještě horší scénář: ožila totiž podivná myšlenka o připojení Běloruska k Ruské federaci a zvolení Putina prezidentem nového rusko-běloruského státu.

Respekt

Obyvatelé města Třebíč, nespokojení s neprůhledným hospodařením a arogantním chováním svého starosty Iva Uhra a některých radních, vyšli do ulic. Na první demonstraci v Třebíči od roku 1989 se na tamním Karlově náměstí sešlo na dva tisíce lidí. Podepisovali petici za odstoupení hlavních aktérů radniční koalice ODS, ČSSD a lidovců, kteří podle nich zadávají netransparentně městské zakázky.

Despekt

Několik poslanců a senátorů podepsalo výzvu pacientům, aby neplatili poplatky za návštěvu lékaře a nerespektovali tak zákon, který je už platný, do té doby, než o něm rozhodne Ústavní soud. Výzvu podepsali například David Rath,Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) či Jiří Dolejš z KSČM. Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) se tito zákonodárci zpronevěřili poslaneckému slibu a měli by se vzdát mandátu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].