Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.ian.cz

Díváte se rádi v noci na oblohu? Příště se nejdřív podívejte na Instantní astronomické noviny, ať vám něco neuteče – třeba zatmění Měsíce nebo nová kometa.

Díváte se rádi v noci na oblohu? Příště se nejdřív podívejte na Instantní astronomické noviny, ať vám něco neuteče – třeba zatmění Měsíce nebo nová kometa. Tenhle internetový magazín přináší už desátým rokem informace o vesmírných dálkách, nových astronomických objevech a současném dění v kosmonautice. Zkrátka ideální čtení jak pro nadšené amatéry s pořádnými dalekohledy, tak pro pouhé příležitostné pozorovatele, kteří mají doma jen triedr po dědečkovi, nebo ani to ne. Příspěvky píší vědci a popularizátoři z našich observatoří, planetárií a výzkumných ústavů. Slušná úroveň je zaručena, protože spoluvydavatelem je Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně.

Kromě aktuálních zpráv tady najdete spoustu vynikajících obrázků z dalekohledů i kosmických sond. Za prohlédnutí stojí hlavně nepravidelná rubrika Instantní galerie (dostanete se do ní z menu Seriály). Například její nejnovější díl přináší fascinující snímky Saturnových prstenců pořízené sondou Cassini. Zajímavá je také Instantní pozorovatelna, kam posílají své úlovky amatérští astronomové z řad čtenářů. Nechybějí ani odkazy na další kvalitní astronomické stránky – od webu s praktickými radami pro fotografování oblohy až po internetové vysílání televizního kanálu NASA TV.

Autor je spolupracovníkem Respektu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 89 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].