Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

www.cso.cz

Je zima a vám se už možná zastesklo po českém ptactvu, které zčásti odletělo do teplých krajů, zčásti se schovává před nepřízní počasí. Když otevřete webové stránky České společnosti ornitologické, můžete se opeřenci pokochat i v únoru.

Je zima a vám se už možná zastesklo po českém ptactvu, které zčásti odletělo do teplých krajů, zčásti se schovává před nepřízní počasí. Když otevřete webové stránky České společnosti ornitologické, můžete se opeřenci pokochat i v únoru.

Zjistíte třeba, že se na území našeho státu lze setkat hned se 403 ptačími druhy, dozvíte se, k čemu je kroužkování ptactva, jak ptáky chránit a čím je v zimě (ne)přikrmovat.

Aktuální informace denně přináší fórum milovníků ptactva, kteří si sdělují podrobnosti ze svých pozorování – dozvíte se například, kam si zajet prohlédnout hejna vzácných severských hostů pěnkav jíkavců nebo pestrobarevných brkoslavů severních.

Ty si můžete prohlédnout i v sekci Fotogalerie. V rubrice Slovníky lze pak zjistit, jak zní jejich název v třinácti světových jazycích včetně esperanta, abyste si chybějící obrázky mohli najít v mezinárodních databázích.

Stránky jsou určeny široké veřejnosti i odborníkům. Nabízejí mnoho odkazů na literaturu, vědecké konference a zdroje z oblasti výzkumu ptactva. A chcete-li si o ptácích nejen číst, ale také je slyšet, stačí navštívit http://www.rozhlas.cz/hlas/portal/, tedy stránky Českého rozhlasu, konkrétně projektu Hlas pro tento den.

Autorka je spolupracovnice Respektu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].