Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kdy mobily vykročí z pravěku?

Pokud by šlo o technologie, mohly by mobily fungovat jako malé počítače.

Pokud by šlo o technologie, mohly by mobily fungovat jako malé počítače. Většina lidí je ale používá téměř výhradně jen k telefonování a posílání SMS. A to rozhodně není kvůli pevné pozici mobilních operátorů nejlacinější: dobře vydělávají a v kontrole sítě i distribuce telefonů mají téměř neotřesitelné postavení. Na každém trhu jich je jen pár a nevelké konkurenční prostředí je netlačí k agresivní cenové válce.

Markantním příkladem jsou SMS zprávy: za 160 znaků, jejichž předání operátora nestojí v zásadě vůbec nic, zaplatí zákazník zcela nepřiměřenou cenu. Nic by přitom nebránilo tomu, aby každý mobilní telefon uměl pracovat třeba s ICQ, zprávy se posílaly prostřednictvím internetu a zákazník platil pouze za datové přenosy. Textová komunikace by se stala užitečnější a neskonale levnější. Jenže tohle je přesně ta budoucnost, které se operátoři obávají. Jejich role by se pak totiž zúžila na pouhé poskytovatele mobilního internetového připojení a ve službách s přidanou hodnotou by jim mohl začít konkurovat kdokoliv.

Služba pro telefonování přes internet Skype se spolu s operátorem Three nyní snaží o průlom. V Británii se dostal do prodeje Skypephone, který umožňuje v rámci sítě Skype volat mobilně zcela zdarma. Operátora stojí pouze náklady na datový tok, profit mu budou tvořit hovory v klasické mobilní síti.

Druhá překážka není zdaleka tak triviální, jak by se mohlo zdát: mobilní telefony jsou nestandardizované. Jen si je srovnejte s PC – naprostá většina počítačů je tvořena z téměř identicky vypadajících klávesnic, myší a monitorů, zatímco u mobilů žádná taková shoda neexistuje. Dokud bylo jejich smyslem prosté telefonování, nebylo to ani potřeba. Každý výrobce design a výbavu svých zařízení řešil individuálně, podle svých představ, takže se u různých firem liší jak ovládání, tak displeje, podporované aplikace i technologie.

Ambici udělat v mobilních zařízeních pořádek teď ohlásil Google a jím zformovaná Open Handset Alliance zahrnující například Motorolu a T-Mobile. Jejím cílem je vytvořit otevřenou platformu postavenou na novém operačním systému Android. Ta by měla zajistit základní standardizaci mobilního prostředí. Na první výsledky si ještě nejméně rok počkáme. Již nyní se však objevuje velká pochybnost: stranou snahy Googlu stojí tři významní mobilní hráči – Nokia, Microsoft a Apple. Ti totiž sází na vlastní konkurenční platformy, ať už je to Symbian, Windows Mobile nebo OS X.

Každopádně je dobrou zprávou, že mobilní trh přestává být uzavřenou hrou operátorů a výrobců.

Autor je redaktorem Lupa.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2007 pod titulkem Kdy mobily vykročí z pravěku?