Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Výpadek elektřiny na obzoru

Odhady se zatím různí. Zveřejnění hned několika analýz má ovšem hmatatelný výsledek: kolem české energetiky začíná být politické dusno.

Fotografie: Kolik že stojí tahle energie? - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Kolik že stojí tahle energie? - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Má to být velká dohoda, při níž se nikdo nebude cítit ani jako vítěz, ani jako poražený. Tak si představuje budoucnost české energetiky předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Oldřich Vojíř (ODS). Toho premiér Topolánek pověřil, aby pro ODS vypracoval základ budoucí energetické koncepce státu a pomohl přesvědčit zelené k souhlasu s dalším rozvojem jaderné energetiky.

Ve stejný čas pracuje pro vládu komise odborníků (nominovaly je parlamentní strany) vedená šéfem Akademie věd ČR Václavem Pačesem. Ta má do poloviny příštího roku dodat nezávislý názor na to, jaké jsou výhledy české energetiky na dvacet až třicet let dopředu. Pak existuje komise při Bezpečnostní radě státu: ta už letos v únoru – hlavně pod dojmem z lednového zastavení dodávek plynu z Ruska – doporučila, aby Česko vsadilo především na jadernou energii a uhelné elektrárny. A konečně na své aktualizované energetické koncepci pracují i úředníci ministerstva průmyslu a obchodu (MPO).

Rovněž delegát ODS Vojíř vidí budoucnost hlavně ve stavbě nových jaderných bloků. Postavit by se podle něj měly nejspíš dva, každý o výkonu 600 až 1000 MW (tedy zhruba jako dnešní Temelín). Vojíř tvrdí, že by stavba trvala dvanáct let a stála až 140 miliard korun. Pro srovnání: finská jaderná elektrárna chystaná nyní na ostrově v Baltském moři má mít výkon 1600 MW a má stát…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].