Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třesení CzechInvestem

Po pouhých sedmi měsících odchází Roman Čermák za nejasných okolností z čela vládní agentury CzechInvest. Ač se to na první pohled nezdá, nejspíš ho stihl stejný osud jako jeho odvolaného předchůdce Tomáše Hrudu.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Proč se teď ministr ke své nabídce řediteli CzechInvestu nehlásí? Po pouhých sedmi měsících odchází Roman Čermák za nejasných okolností z čela vládní agentury CzechInvest. Ač se to na první pohled nezdá, nejspíš ho stihl stejný osud jako jeho odvolaného předchůdce Tomáše Hrudu. Kontroverze kolem agentury pod taktovkou ministra Martina Římana budou zřejmě pokračovat dál – do čela totiž míří nová šéfka, která je pro změnu podezřelá ze střetu zájmů.

Jako blesk ze zataženého nebe

Vládní agentura pro podporu investic CzechInvest platila do jara za příkladnou a Světovou bankou vychvalovanou instituci. Pak ale ministr průmyslu a obchodu Říman ze dne na den a ze stále nejasných důvodů odvolal Tomáše Hrudu a s ním odešla polovina zaměstnanců. Od té doby se CzechInvest těžce stavěl na nohy a teď přichází další zvrat.

O nejnovějším vývoji nejprve známá fakta: před pár dny pronikla na veřejnost překvapivá zpráva („jako blesk z čistého nebe,“ psal týdeník Ekonom), že šéf CzechInvestu Roman Čermák se chystá odejít z čela agentury. Nikdo nevěděl, proč a kam jde, protože sám hlavní aktér byl právě na pracovní cestě v Japonsku a ministerstvu průmyslu se do komentářů zrovna nechtělo. Minulé pondělí pak Čermák oficiálně předal ministru Martinu Římanovi rezignaci. Říman oznámil, že „vyhoví této žádosti“, bránit mu nebude, protože přece „nežijeme v nevolnictví“, a nakonec rezignaci „s lítostí“ přijal. Vyšlo také konečně najevo, kam vlastně Čermák míří – má jít do Bruselu koordinovat sloučení tamních poboček CzechInvestu, sesterské organizace CzechTrade a České podnikatelské reprezentace při EU (CEBRE), jež zastupuje Hospodářskou komoru ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.

Na tom by nakonec nebylo nic divného – manažer zkrátka odchází za lepší nabídkou. Jenže tenhle příběh vykazuje při bližším zkoumání povážlivé trhliny v logice. A to hned po prvním telefonátu do Bruselu s otázkou, proč si k sobě povolali právě Romana Čermáka. A proč právě generálního ředitele CzechInvestu v klíčové době, kdy se agentura chystá na administraci desítek miliard z evropských fondů? Jenže zmíněné organizace Čermáka nepovolaly, do minulého týdne ani netušily, že nějakého koordinátora potřebují. „Dozvěděla jsem se to až z internetu,“ telefonuje z Bruselu ředitelka CEBRE Blanka Jakubcová.„Netušila jsem, že má být jmenován někdo, kdo by to slučování řídil. Nevím, jestli je třeba, aby to někdo řídil, zatím jsme se domluvili sami.“ Podobně mluví další dotčené organizace.

Kdo tedy Čermákovi post nabídl? „Nabídl mi to pan ministr,“ říká překvapivě odcházející ředitel CzechInvestu. Proč v Bruselu? Říman odpověď nenabízí, s Respektem mluvit nechce. „Všechno překroutíte,“ říká na „vysvětlenou“.

Vysvětlení velmi důležité personální výměny nemají ani Římanovi straničtí kolegové. „Nerozumím tomu,“ kroutí hlavou poslanec sněmovního hospodářského výboru Jaroslav Plachý (ODS). „Rád bych, abychom o tom mluvili na výboru.“ Opoziční poslanci se v Římanově politice orientují o něco lépe. „Ten přechod na zdánlivě vyšší funkci maskuje něco jiného,“ říká místopředseda stejného výboru a bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD). Co? „Jsou to moje domněnky,“ upozorňuje Urban. „Ale buď neodolal velkým tlakům z ministerstva, nebo se s nimi na něčem nepohodl, oni ho k rezignaci donutili a nabídli mu místo v zahraničí.“

Známé ale například je, že Čermák a Říman se neshodnou v klíčových otázkách: ministr třeba stále prosazuje úplné sloučení agentur CzechInvest a CzechTrade (nikoli jen technické sloučení poboček, jak se to děje nyní), Čermák to na setkání zástupců podnikatelů s europoslanci minulé úterý označil za „nebezpečné a nevhodné“. V posledních týdnech prý také šéf CzechInvestu nerespektoval doporučení týkající se personální politiky agentury – dostal třeba doporučení, aby do agentury přijal určité lidi, a on nabral někoho jiného.

Platby se zrychlily

Ať už Čermák z CzechInvestu odchází z jakýchkoliv důvodů, výrazně pozitivní stopu tam nezanechal. Zřejmě ne zcela vlastní vinou a do velké míry také proto, že se ve funkci sotva ohřál. „Jeho situace byla nezáviděníhodná a velmi obtížná,“ říká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.„Nástup byl tak nestandardní, že naděje na úspěch se limitně blížily nule. Natož v tak krátkém čase.“

Ministr Říman si ovšem myslí pravý opak – Čermák si prý vedl výtečně. Hlavní zásluhou „letního ředitele“ podle ministra bylo, že agenturu zaměstnanců „personálně stabilizoval“. Personálně stabilizovaným lze ale podnik nazvat jen stěží – během půl roku odešlo zhruba 150 ze tří stovek zaměstnanců, prázdnota po nich není dodnes zaplněná. Čermák dnes ostatně sám říká, že neměl šťastnou ruku při výběru některých zaměstnanců. Do jeho týmu nastoupil například bývalý spolupracovník Karla Srby z ministerstva zahraničí za éry Jana KavanaPavel Jaroš. Konec personálních rošád je teď navíc v nedohlednu – s Čermákem odchází také dosavadní výkonný ředitel (a bývalý pracovník BIS) Jan Procházka, o odchodu uvažují další zaměstnanci.

Říman také CzechInvest v současném složení chválil za to, že se dvojnásobně zvýšilo tempo čerpání plateb z evropských peněz za období 2004–2006. „Platby se nezrychlily,“ namítá ovšem prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.„Neříkám, čí to je chyba, jen říkám, že to byl problém a problémem to zůstává.“

Kdo za Čermáka

Do konce roku má ministerstvo průmyslu a obchodu oznámit Čermákova nástupce – Martin Říman si prý vybírá ze dvou až tří zaměstnanců CzechInvestu. Největším favoritem je současná ředitelka divize investic Alexandra Rudyšarová, kterou ministr ve čtvrtek pověřil dočasným řízením agentury. Rudyšarová byla ale už při svém nástupu v podezření ze střetu zájmů – podle obchodního rejstříku totiž figuruje ve firmách, které podnikají v investicích, reklamě či realitách. A byť byla za to kritizovaná hned při nástupu do CzechInvestu, ze zmíněných firem, soudě podle zápisu v rejstříku dodnes neodešla. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský nicméně říká, že ve „většině firem“ už svoje angažmá ukončila.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].