Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Příběh růžového delfína

Jde o jednu z nejsilnějších jihoamerických indiánských legend.

Jde o jednu z nejsilnějších jihoamerických indiánských legend. Když se džungle pomalu zavírá do tmy, boto cor-de-rosa (růžový sladkovodní delfín) se změní v krásného mladého muže a zúčastňuje se oslav a tanečních zábav ve vesnicích podél přítoků i hlavního toku Amazonky.

Je elegantně oblečen a nepozorovaně se vmísí mezi tančící. Na hlavě má klobouk, kterým zakrývá dýchací otvor, a neomylně se mu daří svést tu nejkrásnější ženu. Je vysoký, silný a dokáže dobře pít.

Žena je omámena krásou a elegancí mladíka a po protancované noci s ním odchází trávit její zbytek na břeh řeky. Zhruba po měsíci zjistí, že je těhotná, a všem ve vesnici sdělí radostnou novinu. Čeká dítě s růžovým delfínem, je jí věnována zvýšená pozornost a zároveň nikdo neřeší, kde je otec dítěte.

Od legendy se dostaneme k dnešku, kdy se genitálie růžového delfína používají jako afrodiziakum a jeho oko, které má magickou moc, protože uhrane i tu nejkrásnější ženu, se používá při hledání životního partnera.

Podivné využití orgánů mrtvého zvířete nás ale zavádí až k tomu, jak živé zvíře může pomáhat lidem. Kousek od Manausu, v jednom z mnoha slepých ramen řeky Rio Negro, se koupou děti trpící leukemií s růžovými delfíny. Přívětivá a hravá povaha inteligentního tvora má na děti výborný terapeutický vliv.

Dalo by se říct, že je to nádhera, to by ale život nesměl být takový, jaký je. Růžový delfín se asi brzy dostane na seznam ohrožených druhů. Jelikož má dobré maso, které chutná jiným druhům ryb, začali rybáři používat mrtvého růžového delfína jako návnadu. Za poslední rok se jeho stavy v oblasti Mamirauá snížily o deset procent. To, spolu s poměrně dlouhou reprodukční dobou, nedává tajemnému švihákovi z vesnických tancovaček mnoho naděje do budoucna. Jedině že by změnil povahu a začal bejt zlej!

DERER.BLOG.RESPEKT

Načeva a Mami

Nedávno jste vydala spolu s Michalem Pavlíčkem a DJ-Five album Mami. Souvisí jeho název s vaší rolí matky, kterou si poslední dobu naplno užíváte? Je pro Vás důležitá zpětná vazba posluchačů?

Tomino

Souvisí. To slovo slyším denně mockrát. Ale souvisí také s matkou přírodou. Zpětná vazba posluchačů je pro mě moc důležitá, i když jsem schopna uhájit své dílko před kýmkoli!

Skladba Sen z alba Fontanela. Můžeme čekat některé podobné hororové skladby na nové desce, nebo to opravdu bude maminkovská kompilace, tak jak jste avizovala?

marcel ([email protected])

Jsem ráda, že tak poctivě posloucháte! Skladba Sen je opravdu zachycený můj sen. Vám se nikdy nezdál hrozný sen? To, o čem zpívám, musí být pro mě pravdivé, jinak to nemá cenu. Spousta našich pocitů je temných. Zkuste si poslechnout Mami, a pak zhodnoťte.

Vzpomínáte si na své první setkání s elektronickou hudbou? Čím je Vám blízká? Už jste nějakou „klasickou“ taneční party navštívila?

Radek Lébl

Nikdy jsem neměla vyhraněný styl. Mám ráda vše, co cítím, že mám ráda a oslovuje mě. I elektroniku. Na první rave party jsem byla asi před 10 lety. Hudba je silně emocionální věc, dokáže lidi spojit a to je super zážitek! Nesnáším ale, když cítím kalkul ze strany pořádajících!

Co Vás v současnosti nejvíc nabíjí a co naopak dokáže vysát energii?

Simona

Nejvíc mé děti a můj muž. A také příroda a prostor, kde nyní žijeme. Vysaje mi energii asi nejvíce moje blbost. Když nedělám chyby já, nemůže na mě nikdo.

Co pro Vás znamenají Vaše bulharské kořeny?

Honza

Silnou divokost…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].