0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura13. 10. 20073 minuty

Pokažené dějiny komiksu

Pozice komiksu v Česku zdaleka není tak pevná jako Spider-Manova pavučina.

Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Pozice komiksu v Česku zdaleka není tak pevná jako Spider-Manova pavučina. Komunisté jej pro jeho „pokleslost“ a „prozápadnost“ odmítali používat, byť jen jako prostředek propagandy, intelektuálové se ošklíbají nad jednoduchostí kreslených obrázků, dospělí si myslí, že jde o médium určené jen dětem, a mládež sama často nemá na poměrně drahé komiksové sešity a knihy peníze. Co s tím? O ustavení komiksu jako seriózního subjektu vědecko-historického pojednání a o „rozvoj komiksové gramotnosti“ se podle vlastních slov pokusil vysokoškolský učitel a analytik televize Nova Milan Kruml v nedávno vydané publikaci Comics: stručné dějiny. Jeho nakladatel Václav Dort tvrdí: „Je to průkopnický počin, za kterým stojí sedm let autorovy práce.“ Má pravdu, ale stejně je třeba dodat, že autor si své zasloužené prvenství nakonec docela slušně pokazil.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Chyby, kam se podíváš

Comics: stručné dějiny ve skutečnosti není tak úplně stručná kniha. Na třech stovkách stran se od samých počátků komiksu přes zrození figurek Walta Disneyho ve 30. letech a seriálové sešity superhrdinů dostáváme až k dnešním magnátům tzv. graphic novels Allanu MooreoviNeilu Gaimanovi – k těm bohužel až příliš stručně. Česká scéna a žhavá komiksová současnost jsou úmyslně ponechány stranou, i bez nich je však kniha poměrně monumentální. Některé pasáže – třeba ta o japonských manga komiksech – působí jako příliš fajnšmekrovské čtení. Zajímavá interpretace některých děl, zasazení přelomových komiksových událostí do společenského kontextu a z archivů vydolované anekdoty ovšem z historického přehledu nakonec dělají docela zábavnou knihu. Také abecední rejstřík tvůrců komiksů i děl samotných je k nezaplacení. Ale mouchy by se našly – a dokonce tolik, že je jednou ranou nezabijete.

Technicky krásně vypravená kniha s velkým množstvím ilustrací vyšla v nákladu 800 výtisků, což je na práci v podstatě vědeckou solidní počet. Nejen díky luxusní obálce, kterou speciálně pro tuto publikaci vytvořil světoznámý britský komiksový kreslíř Bryan Talbot, se kniha hojně prodává a vydavatel prý už nyní připravuje dotisk. Počítá se díkybohu i s opravením neobyčejné spousty faktických chyb, kterými text disponuje a na něž upozorňuje (místy s nemístnou žlučovitostí) webový server Komiksárium. Jména tvůrců v několika variacích, překlepy a množství věcných přehmatů čtenáře dokážou pekelně namíchnout, když za publikaci zaplatil sedm stovek – a kvalitní papír pachuť na jazyku jen tak nezažene.

Přemnožené anglicismy zpomalují četbu stejně jako neodbytná myšlenka, že tohle jste už někde četli (ať už v Krumlových dřívějších článcích nebo v zahraničních publikacích). Máte-li rádi komiks, přijde vám nedotaženosti potenciálně průlomového díla líto; seriózním zájemcům raději doporučme počkat na slibované druhé, upravené vydání.

Zdá se, že příležitost rehabilitovat komiks v očích široké veřejnosti byla chycena za pačesy příliš rychle a málo pevně. Milan Kruml se věnuje tolika věcem na tak vysoké úrovni, že by byl zázrak, kdyby všechny dělal dobře. Možná by se zkrátka bylo vyplatilo přípravu protáhnout ještě o jeden, osmý rok.

Autorka je doktorandkou na FSV UK.

MILAN KRUML: COMICS: STRUČNÉ DĚJINY

Comics centrum, 318 stran.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].