Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce

Klub magistrátních zastupitelů za ODS ústy svého šéfa Pavla Žďárského oznámil, že si nepřeje stavbu nové Národní knihovny na Letné.

Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Autor fotografie: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Bude knihovna na Letné?

Klub magistrátních zastupitelů za ODS ústy svého šéfa Pavla Žďárského oznámil, že si nepřeje stavbu nové Národní knihovny na Letné. Stavbu navrhl světově známý architekt Jan Kaplický ve tvaru světélkující chobotnice. Obyvatelé Prahy i odborná veřejnost jsou ve věci knihovny rozděleni na dvě půlky – jedni projekt na Letné vítají, druzí ho považují za megalomanský s tím, že nepřípustně zasahuje do historického jádra Prahy.

V celé debatě zatím uniká jeden důležitý detail. Není jasné, jak klub ODS ke svému „ne“ dospěl. Logická by byla předchozí diskuse, která vyústila ve verdikt „ne vedle Pražského hradu“. Ale ta se podle dostupných informací v ODS nevedla. Takže způsob rozhodnutí zatím zůstává tajemstvím.

Neprůhledný rozpočet

Letošní „porcování medvěda“, při němž poslanci do svých regionů posílají desítky milionů na opravy škol nebo dotace sportovním klubům, které ukrajují z rozpočtu, se pro příští rok zastaví na částce tří miliard korun. O polovinu méně než při minulém státním účtu. Takže do jisté míry úspěch.

Ostatně porcování medvěda sice pokaždé způsobuje mediální bouři, ale problém českého rozpočtu je jinde. V tom, na co teď nejnověji upozornila protikorupční organizace Transparency International: že je totiž sepsán tak nejasně a neprůhledně, že ani…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].