Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Všichni dobří ajťáci

Před několika dny usedly desetitisíce Čechů ke svým monitorům a podívaly se na poslední díl druhé série seriálu IT Crowd.

Před několika dny usedly desetitisíce Čechů ke svým monitorům a podívaly se na poslední díl druhé série seriálu IT Crowd. Britský sitcom je už dlouho oblíbeným tématem diskusí, lidé si kupují či vyrábějí trička s „hláškami“, které v něm padnou, a hádají se, jestli je to nejlepší komediální seriál od dob Červeného trpaslíka. A přitom nikdy neběžel na žádné české celoplošné stanici.

Zápletka IT Crowd je jednoduchá. Většina skečů se točí kolem tří zaměstnanců korporace Reynholm Industries. Roy je typický líný „ajťák“, tedy má na starosti informační technologie a počítačovou podporu ve firmě. Poctivě pohrdá všemi, kdo se dožadují technické pomoci, své odpovědi má předem nahrané, živí se jídlem z automatů a má pubertální humor. Jeho parťák Maurice Moss je archetyp nerda. Nerd je slangový výraz pro asociálního počítačového experta s ošacením od maminky, děsí ho ženy, „neumí komunikovat s ničím, co nemá klávesnici“, a nejvíc ho pobaví pohled na špatně přiletovanou součástku. Tato dvojice dostane novou šéfku IT oddělení – Jen, která vůbec nerozumí počítačům, nerozněžní ji starý computer ZX 81, je společenská a na poměry IT sklepení nenormálně normální.

Sláva britského seriálu se brzo dostala do Česka. Vzniklo o něm tolik specializovaných webů, že už pomalu začínají docházet domény (theitcrowd.cz, it-crowd.cz, itcrowd.info), a podle Googlu se o něm zmiňuje kolem 80 000 českých stránek. Server Technet.cz si povšiml, že fráze „it crowd“ je nejčastěji vyhledávaná v Česku. Mnohonásobně více než v rodné Británii.

Drtivá většina českých diváků se samozřejmě dívá díky ilegální distribuci: některé díly visely na serveru YouTube, některé šlo stáhnout díky službám pro sdílení velkých souborů, jako je rapidshare.com. Odkazy na tyto soubory pak diváci nacházeli na zmíněných českých webech. Tamtéž si mohli stáhnout české titulky, které si komunita fandů svépomocí vyrábí.

IT Crowd není jediný populární seriál, který se šíří neoficiální cestou. Obzvlášť křiklavý je příklad animovaného seriálu Futurama, který má v Česku mnoho fanoušků, pět úspěšných sezon, ale žádnou v televizi. A když se podíváte na fanouškovský web k seriálu Prison Break, uvidíte titulek „Je to tu“. Pokud si ale myslíte, že článek bude o tom, že TV Nova začíná s vysíláním seriálu, jste na omylu. To oslavují start třetí série a nabízejí ji ke stažení.

Proč jsou české televize vždycky několik sezon pozadu? Asi bychom si mohli dělat legraci z jejich neschopnosti, ale dost možná jsou v tom nevinně. Vysílací práva nejsou zrovna levná věc, tudíž ochota riskovat je nízká. Sáhne se až po spolehlivě ověřeném seriálu. Svůj čas spolkne příprava překladu a dabingu. A hity se dnes šíří proklatě rychle.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2007 pod titulkem Všichni dobří ajťáci