Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jednáme s Američany jen o radaru, nebo i o důchodech?

Pro větší srozumitelnost si to můžeme ukázat na konkrétním případě: pan Novák byl deset let pojištěný v České republice a pět v USA.

Strávili jsme několik let v USA a teď nám ty roky schází pro výpočet důchodu. Takže by mě zajímalo, zda se mimo radar jedná s americkou stranou také o smlouvě o sociálním zabezpečení.

Jarmila Vegrichtová

Ptali jsme se Tomáše Pojara, prvního náměstka ministra zahraničí, a Jiřího Sezemského, tiskového mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí.

„Smlouva o sociálním zabezpečení s USA byla podepsána v Praze dne 7. září 2007 ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem a velvyslancem USA v Praze Richardem Graberem. Po projednání smlouvy v Parlamentu ČR a americkém Kongresu a po podpisu ratifikační listiny prezidentem ČR Václavem Klausem vstoupí smlouva v platnost prvního dne třetího měsíce následujícího roku po výměně diplomatických nót o vnitrostátním schválení smlouvy. Pravděpodobně se tak stane v polovině roku 2008,“ odpovídá Tomáš Pojar z ministerstva zahraničí.

Jiří Sezemský z ministerstva sociálních věcí vysvětluje, jak se podpis smlouvy o sociálním zabezpečení s USA odrazí na výpočtech pro výši důchodu: „Problém s chybějícími dobami pojištění může smlouva o sociálním zabezpečení podepsaná s USA odstranit. Pro vznik nároku na důchod se bude přihlížet k dobám pojištění získaným v obou státech, a pokud součet těchto dob bude dostatečný pro nárok v některém z nich (případně v obou), přizná tento stát důchod tzv. dílčí i přes skutečnost, že by samotná doba pojištění získaná pouze v tomto státě nebyla pro přiznání nároku dostatečná. Pro větší srozumitelnost si to můžeme ukázat na konkrétním případě: pan Novák byl deset let pojištěný v České republice a pět v USA. Samotných deset let pojištění v Česku nezakládá nárok na český důchod, avšak součet roků obou pojištění, pokud je panu Novákovi minimálně 65 let, ano. Přičemž důchod přiznává každý stát samostatně, tedy osoba může dostávat dva důchody.“

Podle informací z ministerstva práce a sociálních věcí bude smlouva fungovat zpět do minulosti v tom směru, že se pro přiznání nároku na důchod a jeho výši bude přihlížet i k dobám pojištění získaným i před vstupem smlouvy v platnost. Samotný důchod však bude přiznán až ode dne její platnosti.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2007 pod titulkem Jednáme s Američany jen o radaru, nebo i o důchodech?