Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Bavorské duo bez šéfa

Donedávna neotřesitelný Edmund Stoiber se po dlouhých čtrnácti letech rozloučil s postem ministerského předsedy Bavorska a skončil i na místě předsedy CSU. Novým premiérem se stává Günther Beckstein a stranickým šéfem Erwin Huber.

Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

V Bavorsku nastává nová éra. Na konci září se totiž v Mnichově na sjezdu bavorské Křesťansko-sociální unie (CSU) děly velké věci. Donedávna neotřesitelný Edmund Stoiber se po dlouhých čtrnácti letech rozloučil s postem ministerského předsedy Bavorska a skončil i na místě předsedy CSU.  Novým premiérem se stává Günther Beckstein a stranickým šéfem Erwin Huber. Dva pilní muži startují éru, o níž lze zatím s jistotou říci jen to, že to bude éra po Stoiberovi. A mohla by vést i ke zlepšení zatím ledových politických česko-bavorských vztahů.

Jasný vítěz Beckstein

Günther Beckstein zářil na sjezdu bavorské CSU na všechny strany. Není divu: na demokratické poměry neuvěřitelných 96,6 procenta delegátů mu dalo hlas ve volbách nového kandidáta křesťanských socialistů na místo ministerského předsedy Bavorska. Od okamžiku, kdy dorazil k řečnickému pultu, aby pronesl kandidátskou řeč, bylo jasné, že získá dostatek hlasů. Přivítal ho několik minut trvající potlesk vestoje. Zaskočený Beckstein pak možná nechtěně odtušil: „Vždyť ještě vůbec nevíte, co řeknu.“ Jenže členové CSU asi vůbec nebyli zvědaví na projev. Spíš konečně uvěřili, že dominantní puntičkář Edmund Stoiber, který vládl Bavorsku i CSU dlouhá léta železnou rukou, je opravdu pryč.

Podobné pocity měl dost možná i čtyřiašedesátiletý evangelík Beckstein …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].