Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Strana je mrtvá? Ať žije strana

Je to zpráva, u které by měl každý zpozornět: východní Německo hnědne. Po Sasku dobyla „Národně-demokratická strana Německa“ už i Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Fotografie: Večírek skončil, zítra je noční hra. Bubínky s sebou! (Pláž u Ueckermünde) • Autor: Respekt
Fotografie: Večírek skončil, zítra je noční hra. Bubínky s sebou! (Pláž u Ueckermünde) • Autor: Respekt

Je to zpráva, u které by měl každý zpozornět: východní Německo hnědne. Po Sasku dobyla „Národně-demokratická strana Německa“ už i Meklenbursko-Přední Pomořansko. Co to jenom žene sotva osvobozené východní Němce do náruče další totality? A jak chce Berlín „novým nacistům“ vzdorovat?

Vrátit lahve Steffen dnes už asi nestihne. I když obchod je jen pár kroků přes náměstí. A záloha za šest prázdných lahví by určitě stačila přinejmenším na jednu plnou flašku. Už je ale pozdě, příliš pozdě. Za pár minut, v půl páté odpoledne, jede poslední autobus, který odveze Steffena domů, na vesnici. A Steffen je už příliš opilý na to, aby zvládl cestu do supermarketu rychle. Mluví rozvláčně, zrak má skelný. Odřeninu pod levým okem si způsobil, když před nedávnem v opilosti nešikovně upadl.

Díky letošnímu teplému počasí tráví Steffen (21), Silvana (18) a René (27) i teď většinu času venku: popíjejí pivo u kašny na hlavním náměstí v Anklamu, 14tisícovém městečku na severovýchodním okraji Německa. Příliš okouzlující toto náměstí se svým mixem gotických kostelů, paneláků a krámků s levným brakem vlastně není. Ale na drahé sportovní spolky nebo pivo v restauraci Steffen jako nezaměstnaný prostě nemá. „V Německu bohatí stále bohatnou a chudí stále chudnou,“ říká vesnický mládenec, který loni při volbě nového meklenburského sněmu zaškrtl spolek, o kterém věděl, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].