0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura21. 1. 20074 minuty

Dvě cesty z ghetta

Jedním z důvodů celosvětové obliby hip hopu je jeho schopnost vstřebávat podněty z lokálních hudebních zdrojů a ostatních žánrů.

Fotografie: Svědomí mi nedovolí neříct, že pravda nevítězí. (Gipsy). • Autor: Respekt
Fotografie: Svědomí mi nedovolí neříct, že pravda nevítězí. (Gipsy).
Fotografie: Svědomí mi nedovolí neříct, že pravda nevítězí. (Gipsy). • Autor: Respekt

Jedním z důvodů celosvětové obliby hip hopu je jeho schopnost vstřebávat podněty z lokálních hudebních zdrojů a ostatních žánrů. U nás jsme na tohle originální roubování čekali až do konce loňského roku. Až tehdy se na trhu objevily dva počiny, které překročily hranice hiphopového ghetta.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Šlápnout nekonečnu na ocas

Skupina WWW patří k prehistorii českého rapu ze začátku 90. let. Společně s Penery strýčka Homeboye stála u zrodu komunity, která k nám přinesla nejen hip hop, ale i graffiti. Zatímco PSH v roce 2000 debutovali regulérním albem, WWW k němu nikdy nedospěli. Členové kapely se začali realizovat ve výtvarném umění a jejich hudební aktivity před osmi lety ustaly. Prosincové vydání alba Neurobeat tak působilo jako blesk z čistého nebe. Z původního kvarteta zůstala už jen dvojice – autor hudby a rapper Ondřej Anděra alias Sifon a výtvarník a textař Lubomír Typlt.

Neurobeat vyšel ve formátu duálního disku, jehož DVD stopa obsahuje dva videoklipy, které pomáhají pochopit uměleckou vizi WWW. Ožívají v nich Typltovy objekty i obrazy – rytíři s plechovými kbelíky na hlavě, dřevění Pinocchiové připomínající morové doktory, nešťastní hrdinové zrychlené doby, ve které se okolní svět mění ve šmouhu. Texty sledují nekonečné spirály introspektivních myšlenek, v nichž se opakují motivy osamocení a odcizení: „Chci šlápnout nekonečnu na ocas, aby vyjeklo jako pes, co…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc