Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Vážení čtenáři a čtenářky,

médiím se obecně vyčítá, že píší zejména o negativních událostech. Zřejmě stále doznívá bolševická teorie, že se má psát jen o světlých zítřcích.

Fotografie: Erik Tabery. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery. - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Vážení čtenáři a čtenářky,

médiím se obecně vyčítá, že píší zejména o negativních událostech. Zřejmě stále doznívá bolševická teorie, že se má psát jen o světlých zítřcích. Zbytky demokratického tisku byly v druhé polovině 40. let minulého století napadány, že nepíší o budování, ale kritizují. Když tento fakt jako podstatu práce médií v roce 1947 obhajoval slavný novinář Ferdinand Peroutka, napsal k tomu komunistický prominentní novinář Gustav Bareš:„Musíme říci, že se nám hnusí tento druh novinářské zábavy. Hnusí se nám zejména dnes, kdy veškerá tvořivá energie národa je vypjata ke splnění dvouletého plánu.“

Totalitní propagandu i dvouletky, pětiletky i čtyřicetiletky už máme naštěstí za sebou. Komunisté chtěli od médií vychvalovat špatnost. To není podstatou médií, ale nepochybně je úkolem si všímat i pozitivních momentů. Což ostatně zmiňoval i Peroutka.

Až budete pročítat toto číslo Respektu, nepochybně si všimnete, kolik dobrých zpráv na nás vykukuje. Tak například v reportáži Jáchyma Topola o návratu kazašských Čechů do vlasti (viz str. 22) je zmínka o tom, že když se zpozdil vlak s osobními věcmi navrátilců, nabídli jim ze svého jejich noví sousedé ve vsi Hoštce u Litoměřic.

Podobně našla pomoc u dobrovolníků nevládní protikorupční organizace Růžový panter (viz článek Tomáše Sachra na str. 24), kterou jeden kontroverzní verdikt soudu a s ním spojená pokuta ve výši sta tisíc korun málem přivedl k zániku. A to by byla škoda, protože nadšencům z pantera se podařilo otevřít už několik podivných kauz, zejména pak okolo Národního bezpečnostního úřadu.

Ještě více dobrých překvapení v sobě skrývá reportáž Jiřího Soboty ze španělské Galície, kde se před pouhými pěti lety rozlomil tanker Prestige, ze kterého vyteklo do moře tolik nafty, až se zdálo, že se z toho příroda a region nikdy nemůže dostat. A dnes? Nejenže je situace k nepoznání, ale navíc se mění i myšlení zdejších lidí.

A když už jsme u těch dobrých zpráv, tak ještě přidejme jednu. Pokud vás při četbě článků zaujme jméno Silvie Lauder, tak to není nový přírůstek do redakce. To se jen kolegyně Silvie Blechová vdala. Obavy odpůrců registrovaného partnerství, že po jeho zavedení poklesne důvěra v manželství, evidentně neplatí. Od platnosti zákona v Respektu proběhly už tři svatby.

Přeji vám příjemné čtení

Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].