Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na Kubiceho pal!

Konečně se rozběhla dlouho ohlašovaná reforma policie a konzumenti ranních zpráv se nestačí divit.

V policii dostávají šanci spíše průměrní lidé: ti pak jdou po těch, kteří mají výsledky.Konečně se rozběhla dlouho ohlašovaná reforma policie a konzumenti ranních zpráv se nestačí divit. Změny se zatím projevují pouze tím, že na přední policejní posty se v podivných konkurzech dostávají naprosto neznámí lidé, které spojuje pouze dvojí zdatnost: že jsou jedinými zájemci o volné křeslo a že jejich kariéra začala u komunistické SNB. Naproti tomu ti schopní, zdá se, začínají balit kufry. Symbolem této reformy à la Langer může být osud proslulého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho.

Dlouhé prsty

Jan Kubice nepochybně porušil zdejší policejní pravidla. Svojí loňskou předvolební zprávou o dramatickém prorůstání organizovaného zločinu s tuzemskou politikou a státní byrokracií porušil nepsaný zákon, který říká: Zavři oči a služ těm, kteří zrovna vládnou. Je to praxe zažitá z éry komunismu, kdy většina dnešních představitelů policie získávala profesní ostruhy. Do české polistopadové reality se takový přístup znovu vrátil v roce 1998, kdy se k moci dostala vláda Miloše Zemana a kdy se odehrál převrat v bezpečnostních složkách. Sociální demokracie je obsadila svými „zkušenými odborníky“ z předrevolučních let a výsledek se brzy dostavil: od té doby se zde nevyšetřila a nedotáhla do konce žádná, byť sebeskandálnější věc, ve které byli nějak namočeni představitelé moci. Na své dno pak policejní úslužný spolek klesl během dlouhého panování ministra vnitra a později premiéra Grosse, kdy dramaticky vzrostl počet policistů spolupracujících se zločinci. Symbolem se stal například tzv. Berdychův gang, který tady léta vraždil, unášel a kradl de facto pod vedením vysokých policejních hodnostářů.

Celou situaci shrnul před dvěma lety v Respektu poslanec vládnoucí ČSSD a člen bezpečnostního výboru sněmovny Miloš Titz v dramatickém prohlášení, že místo zločinců jdou dnes dobrým policistům v Česku po krku jejich zkorumpovaní, zkažení kolegové z policejního vedení.

V temném obraze bylo samozřejmě spousta světlých výjimek. Tou nejznámější se stal plukovník Kubice. I když vláda jeho útvar postupně zbavila možnosti vyšetřovat korupční kauzy s možným politickým zabarvením, všechno uhlídat nelze: při práci na mafiánské vraždě ÚOOZ předloni objevil a začal rozkrývat aféru biolíh – podezření na obrovské vládní úplatky v miliardovém kšeftu s výrobou nového ekologického paliva. To je známá záležitost, která nakonec před volbami skončila policejním přepadem Kubiceho útvaru a zabavením jeho počítačů – a na oplátku jeho zprávou pro poslance.

Když se loni v létě vyměnila u moci politická reprezentace, zdálo se, že nastávají slibnější časy. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) oznámil reformu, která měla policii pozvednout z bahna „grossovských“ časů a proměnit v moderní, schopnou a vstřícnou instituci. Výsledek?

Na nejvyšší místa u policie se nikdo nepřihlásil. A Ivan Langer, který kdysi kritizoval Stanislava Grosse za to, že policii obsazuje lidmi spojenými s minulým režimem, udělal to samé. Do médií přitom dává srdnatá prohlášení, že modernizace policie je v plném proudu a že on stojí za Kubicem. Je v tom však velký protimluv. Šéfy, kteří přímo ovlivňují Kubiceho práci, se stávají právě tito kamarádi z esenbáckých škol. A to v tom lepším případě. Například hodnocení Jana Kubiceho vypracovává jeho nový nadřízený Josef Kutek, člověk, který měl v Praze na starosti boj s organizovaným zločinem a v jehož týmu se našli právě lidé úkolující a ovládající Berdychův gang. A kdo to zjistil? Kubiceho lidé.

Takže snaha zbavit se Kubiceho, kterou zahájil Jiří Paroubek, pokračuje dál. Jen chytřejšími metodami. Nikdo na něj veřejně neútočí, jen dostává jednu důtku za druhou a na poradách na něj křičí, že škodí policii. Navíc je zřejmé, že nemůže pracovat: kauza biolíh je u ledu a alarmující zprávou, z níž řada faktů byla mezitím potvrzena, se nikdo nezabývá.

Těžko si představit, že v takovémhle prostředí někdo vydrží dlouho pracovat. Tím spíše, že Policejní prezidium razí úžasnou teorii, že ÚOOZ má řešit krádeže aut. Buďto Kubice záhy odejde sám, protože ho nenechají dělat dostatečně práci, anebo ho jeho nadřízení nějakým fíglem odsunou bokem. A Langrova reforma dostane svoji opravdu symbolickou tečku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].