Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Novinky

Knižní novinky

PRAŽSKÝ HRAD VE FOTOGRAFII 1939–1989,

Kant, Správa Pražského hradu, 176 stran

Katalog stejnojmenné výstavy, která na Hradě momentálně ukazuje proměny celého areálu v letech nacistické a komunistické nadvlády. Projekt je už třetím příspěvkem k poznávání vývoje podoby hradního komplexu, první výstavy a knihy přiblížily jeho tvář v letech 1856–1900, respektive 1900–1939.

ROBERT LOUIS STEVENSON:

Podivuhodný případ dr. Jekylla a pana Hyda, přeložila Jarmila Fastrová, Garamond, 190 stran

Klasický viktoriánský horor se u nás dočkal už řady vydání, zde ho anotujeme, protože ho Garamond nyní vydává v bilingvní podobě, kdy si zájemce může český text průběžně porovnávat s anglickým originálem.

DESANKA TRBUHOVIČ-GJURIČ:

Ve stínu Alberta Einsteina, přeložila Jana Zoubková, Academia, 176 stran

O tom, že matematička Mileva Einsteinová-Maričová (1875–1948) žila v hodně velkém stínu svého muže, svědčí i to, že její první řádnou, v mnoha ohledech pozoruhodnou biografii na přebalu nezdobí tučné jméno vědkyně, ale Alberta Einsteina.

PETR LUŇÁK:

Plánování nemyslitelného, Dokořán 440 stranČtrnáct dokumentů z českých vojenských archivů nabízí pohled do myslí plánovačů Československé lidové armády z let 1950 až 1990. Nic pro ně nebylo nemožné, včetně umělého snížení vodní hladiny Vltavy v případě válečného konfliktu.

Další knižní tipy naleznete na blog Jana Koláře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].