Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Diana deset let poté

Deset let po své smrti má princezna Diana stále hvězdnou sílu. Stala se snad Diana novým druhem světice, a pokud ano, o čem to vypovídá?

Deset let po své smrti má princezna Diana stále hvězdnou sílu. Média jsou plná vzpomínek a retrospektiv a veřejnost po celém světě jako by to vše lačně hltala. Stala se snad Diana novým druhem světice, a pokud ano, o čem to vypovídá?

S Dianiným kultem jsem se setkal v roce 2004 v Hyde Parku, kde jsem byl právě v den, kdy královna slavnostně otevřela pamětní fontánu na počest princezny Diany. Ocitl jsem se ve skupině žen středního věku, jejichž saka a kloboučky byly zcela posety odznaky. Ženy vypadaly jako fanatické fotbalové fanynky – až na to, že místo obličeje Davida Beckhama jukala z jejich odznaků Diana.

Dal jsem se s nimi do řeči a zjistil jsem, že jejich oblečení, kabelky i boty mají stejný vzor jako ty, které nosívala Diana. Některé z nich měly doma „Dianin pokojíček“ plný vzpomínkových předmětů s princezniným motivem. Zdálo se, že se jejich životy točí kolem ženy, která byla v té době už sedm let mrtvá.

Anděl až Ježíš

Italský sochař Luigi Biaggi nabídl svůj pohled na tento úkaz v podobě Dianiny sochy v póze a hávu evokujících Pannu Marii. Jeho dílo nám sdělovalo, že roli náboženských postav převzaly celebrity. Britská badatelka Margaret Evansová zkoumala, jaké pocty lidé Dianě po její smrti složili, a přitom zjistila, že někteří se k ní vztahují jako ke světici či k andělovi, a několik lidí ji dokonce přímo srovnává s Ježíšem.

V souvislosti s Dianinou smrtí se objevily bizarní hypotézy včetně tvrzení, že ji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].