Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Indián a Červená karkulka

Co mají společného mexický malíř Francisco Toledo a sdružení českých umělců Che co Art? Především to, že je v Česku skoro nikdo nezná.

Co mají společného mexický malíř Francisco Toledo a sdružení českých umělců Che co Art? Především to, že je v Česku skoro nikdo nezná. Byť Toledo patří k světově uznávaným výtvarníkům a asociace založená v roce 1998 kosmopolitou Petrem Kotíkem už několik let úspěšně vyváží českou kulturu do Jižní Ameriky. Malíř a Che co Art navíc navázali spolupráci, jejímž výsledkem byl projekt, který na konci loňského roku v Mexiku vzbudil velký ohlas.

Lidické kurzy

Francisco Toledo, narozený v roce 1940 v mexickém městě Juchitan, je autorem nesčetných maleb, grafik, linorytů, objektů i keramiky, jež jsou založeny na tradicích i barvitosti umění kraje v okolí regionálního správního střediska Oaxaca. Inspiruje se přírodními motivy, indiánskou kulturou i mystikou, ale i evropskou literaturou.

Například loni v Paříži slavila úspěch výstava jeho kreseb a linorytů, tematicky čerpajících z díla Franze Kafky. Jak tehdy prohlásil ve francouzském kulturním týdeníku Telerama: „Pobyt v Evropě, kde jsem žil v rozmezí let 1960–65, byl pro mě velice důležitý. Z výtvarného umění mě zvláště oslovila epocha italské renesance a umělecká atmosféra tehdejší Paříže. Avšak musel jsem se vrátit domů, ke svým kořenům, k tradicím mexického umění, jeho barevnosti, temperamentu, neklidu, ale i schopnostem zachytit v portrétu člověka, zvířete či ve fragmentech objektu úzkost z tajemství a nepochopitelnosti existence.“

Jak tomu u podobně nadaných lidí často bývá,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].