Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Krása a Apple vítězí

Světoví blogeři mu říkají Jesus phone, za poslední půlrok bylo o něm napsáno 11 tisíc článků, téměř 70 milionů zvědavců o něm hledalo informaci v Googlu. Seznamte se, iPhone. Stovky Američanů kvůli tomuhle skleněnému krasavci neváhaly spát na ulici před obchodem nebo čekat několikahodinovou frontu. A to se v Americe nestává často. Tedy pokud se nejedná o zbytečné věci.

Světoví blogeři mu říkají Jesus phone, za poslední půlrok bylo o něm napsáno 11 tisíc článků, téměř 70 milionů zvědavců o něm hledalo informaci v Googlu. Seznamte se, iPhone.

Od minulého pátku se iPhone, historicky první telefon firmy Apple, prodává v USA. A prodává se velmi dobře. Stovky Američanů kvůli tomuhle skleněnému krasavci neváhaly spát na ulici před obchodem nebo čekat několikahodinovou frontu. A to se v Americe nestává často. Tedy pokud se nejedná o zbytečné věci.

Bohatá severní polokoule dnes na fronty vlastně už úplně zapomněla. Dostatek zboží a možnosti, jak jej v době internetu koupit, jsou tak veliké, že zabíjet čas před obchodem se lidem nevyplatí nebo to považují za nedůstojné. Jedna branže je ale výjimečná – technologie. A řeč teď není o technologii, která zachraňuje lidem život. Obyvatelé bohatého světa jsou paradoxně ochotni spát na chodníku kvůli věcem, které vůbec nepotřebují.

Když se podíváme zpět na posledních deset let, podobné šílenství jako kolem iPhonu jsme zažili při uvedení herních konzolí – naposledy v případě Playstation 3 nebo XBox 360. Při čekání na Playstation 3, tedy mašinku na hraní televizních her, ohrožoval dokonce jeden z čekajících ostatní pistolí. Tento „nový artikl“ jednadvacátého století, který firmy prodávají zákazníkům žijícím v blahobytu, vyžaduje zcela jiné metody prodeje. Firma Apple, respektive její šéf Steve Jobs to pochopil jako jeden z prvních a na ceně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].