Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kouzla Angely Merkelové

Merkelová a Sarkozy představují novou generaci vůdců evropských velmocí.

Merkelová a Sarkozy představují novou generaci vůdců evropských velmocí. Tento týden se k nim v Británii připojil Gordon Brown. Kousavost, chlad a občasná pompéznost jejich předchůdců Schrödera, Chiraca a Blaira je minulostí. Angela Merkelová exceluje v umění možného. Unavené, ale triumfující německé kancléřce se na vyjednávacím maratonu v Bruselu podařilo dohodnout novou podobu smlouvy o Evropské unii, čímž znovu osvědčila schopnost najít konsenzus tam, kde by nad ním jiní už dávno zlomili hůl. Před třemi týdny se jí podařil podobný husarský kousek v Heiligendammu, když na summitu zemí G8 přesvědčila světové vůdce včetně George Bushe, aby se přihlásili k novým závazkům v boji proti klimatickým změnám.

Blízcí kancléřky připisují její diplomatické úspěchy její emocionální inteligenci: schopnosti vcítit se do každého protagonisty v mnohostranné a složité šachové partii. Navíc umí zachovat chladnou hlavu. Neohradila se ani vůči bezdůvodným protiněmeckým poznámkám polského premiéra Jarosława Kaczyńského. „Má fantastický smysl pro načasování,“ tvrdí Jürgen Falter, profesor politologie na Mohučské univerzitě. Merkelová byla dokonce připravená dát se v Bruselu zastínit energickým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, pokud by se bez toho nedospělo k výsledku.

I Klaus roztál

Dále pak jako zástupkyně předsednické země jak letošního summitu G8, tak Evropské unie (do 1. července) dokázala navodit tu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].