0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře24. 6. 20075 minut

ODS zase hrozí rozpad

Frakce v politických stranách hrají důležitou roli. Ale v Česku zatím vždy vedly k rozpadu či minimálně k oslabení politických uskupení. K čemu míří Tlustý?

Frakce v politických stranách hrají důležitou roli. Ale v Česku zatím vždy vedly k rozpadu či minimálně k oslabení politických uskupení. K čemu míří Tlustý?

Vlastimil Tlustý udělal to nejsympatičtější, co za stávající situace mohl. Ukázal karty a založil frakci uvnitř ODS. Dokonce i deklarovaný cíl je dobrý –frakce chce prosazovat maximum z programu občanských demokratů. Je tu nicméně řada ale.

Samotný vznik platformy by vlastně neměl vyvolávat větší překvapení. V západních demokraciích je to běžné, ve Velké Británii je to tradice, a dokonce tu vznikají platformy napříč stranami. Frakce jsou normální v Německu či Francii, zkrátka všude s dlouhou tradicí parlamentarismu.

V Česku se ale frakcím nikdy příliš nevedlo. Václav Klaus v ODS a Miloš Zeman v ČSSD sice zpočátku tolerovali i jiné názory, ale záhy začali budovat své strany jako monolity. U občanských demokratů to před deseti lety vedlo k vnitřnímu rozkolu, který vyústil odchodem části strany a založením Unie svobody. Zbytek ODS se uzamkl do jediného možného názoru a bezvýhradně poslouchal Klause.

U sociálních demokratů za Miloše Zemana nevznikla jasně deklarovaná platforma, i když malá část strany se definovala jako odpůrci opoziční smlouvy, což byl pakt mezi ODS a ČSSD o vládnutí v letech 1998 až 2002.

Teprve po odchodu Miloše Zemana se začala strana štěpit. Na protest proti reformním plánům Vladimíra Špidly vznikla tzv. levicová frakce, která chtěla zastavit škrty v…

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc