Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Slábnoucí koruna zdražila dovolenou. V Chorvatsku se utopil první český turista. Tisíce lidí si připomněly, že uplynulo šedesát pět let od vyhlazení Lidic.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 25/2007 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Minulý týden 25/2007 - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Slábnoucí koruna zdražila dovolenou. V Chorvatsku se utopil první český turista. Tisíce lidí si připomněly, že uplynulo šedesát pět let od vyhlazení Lidic. Gabriel Eichler koupil ETA. Do Česka přijela po Diamantové cestě Jeho Svátost 17. Gjalwa Karmapa. Bohemians se slavně probojovali zpět do první fotbalové ligy. Ministr financí Miroslav Kalousek představil svůj návrh rozpočtu na příští rok a v kuloárech se rozhořela bitva o škrty jeho škrtů.

Kdyby to tu zůstalo nastálo, vůbec by mi to nevadilo, komentovala většina dotázaných Brňanů šedesát lehátek, která v rámci své akce Odpočiň si! rozestavila na brněnském náměstí Svobody studentka fakulty výtvarných umění Alena Kazatelová; lidem, kteří uposlechli její výzvy a na chvíli ulehli, roznášela skupina studentek stejné školy rohlíky a kávu; lehátka stála v centru Brna den a noc, poté bylo odpočívání zakončeno rozcvičkou. Pivovar Svijany začal vařit pivo pro sportovce. Do Česka dorazila daňová svoboda. Meteorologové informovali občany, že současná vedra vydrží ještě další měsíc. Cítím se na dvacet, řekla médiím moderátorka Romana Vítová v den, kdy oslavila třicet. Skupina amerických vědců varovala svět před hrozící expanzí Alzheimerovy choroby. Na republiku padlo sucho. Neznámý pachatel z neznámých důvodů úmyslně zapálil automobil pardubického primátora Jaroslava Demla (ODS). V Praze koncertovala Laurie Andersonová. Česko se spolu s Nizozemskem, Británií, Polskem, Irskem a Švédskem ostře postavilo proti plánu Španělska, Itálie a Francie zrušit sankce uvalené Evropskou unií na totalitní režim kubánského diktátora Fidela Castra; – ten, jak se zdá, k radosti všech lidí opravdu dobrého srdce nakonec přece jen nezemřel na svoji nedávnou těžkou nemoc, naopak se z ní zotavil a vrací se k moci, což moravská skupina Elektrick Mann oslavila v písni Fidel Castro hulí Havanu, ale ne marihuanu.

Mezi Západem a Východem nyní zjevně vlád ne zásadní nepochopení, jež lze překonat jen tím, že odhalíme jeho podstatu; dokud se tak nestane, nebudeme naše vztahy s Ruskem rozšiřovat, ale naopak je omezíme, prohlásil v rozhovoru pro Der Spiegel britský premiér Tony Blair po summitu G 8 v Heiligendamu, kde ruský prezident Putin opět ostře napadl americký záměr postavit v Česku a Polsku část protiteroristického štítu na obranu Západu. Média přinesla zprávu, že evropské rychlovlaky začaly konkurovat letadlům. Vedení Národního parku Podyjí otevřelo naučnou stezku kaňonem Dyje. Vláda schválila národní program na snižování emisí. V olomouckém babyboxu našli Staníka. Na doporučení ministerstva vnitra neprodloužila cizinecká policie víza dvěma stovkám severokorejských žen, které tady až dosud se souhlasem zdejších úřadů vydělávaly otrockou prací devizy pro tamní stalinistický režim. Na útěku před policií utonuli v Odře na ostravské periferii dva mladí zloději měděných trubek.

Jsme napadáni soustavně a je toho tolik, že už to pokaždé ani nehlásíme, popsal pro Mladou frontu anonymní obchodník situaci v centru Přerova, kde prý – podle MF Dnes – bandy lupičů soustavně za bílého dne přepadávají a vylupují butiky na hlavní městské třídě a úřady si s jejich řáděním vůbec nevědí rady. Anna K. zvedla diváky ze židlí v Želivi. Za účasti českých hostů vztyčili ve Washingtonu Památník všem obětem komunismu. Průzkum agentury Median ukázal, že v předčasných volbách by tady dnes zvítězila ODS (36 %) před sociální demokracií (31 %) a bolševiky (15 %). Tuzemská společnost Genomac prozkoumala DNA pěti tisíc Čechů a zjistila, že jsou Slované jen z poloviny – druhá půlka zdejší populace má podle Genomacu germánské, židovské či ugrofinské předky. Platon praví, že není krále, jenž by nepocházel z otroků, a není otroka, jenž by nepocházel z králů – dlouhá řada změn všechno smíchala a nic, co bylo před námi, není naše: lidi je nutno rozlišovat ne podle toho, odkud pocházejí, ale kam směřují, glosoval jeden z představitelů Genomacu informace své firmy citátem římského filozofa Lucia Aenea Seneky. Na základě genetických objevů Genomacu později Správa Pražského hradu požádala vědce z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, zda by analýzou DNA z dochovaných kostí nešlo zjistit, jestli Přemyslovci byli nebo nebyli správní Češi. Čtvrtina dotázané populace se v mediálním průzkumu vyslovila pro to, aby se ve zdejších školách začalo zase fackovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].