Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Když zaútočí stalker

Stalking (honba) může mít mnoho podob, přičemž moderní technika otevírá pachatelům dříve netušené možnosti. Nejde ale jen o mobily, různé kamery, přístroje pro noční vidění a podobně; fenoménem, který oblast stalkingu mění opravdu výrazně, je především internet.

Fotografie: Změním ti život! (Stalker posedlý zpěvačkou Björk) - Autor: ebaumsworld.com • Autor: Respekt
Fotografie: Změním ti život! (Stalker posedlý zpěvačkou Björk) - Autor: ebaumsworld.com • Autor: Respekt

Stalo se to během jízdy autem. Mladou ženu fyzicky napadl její partner. Odnesla to poškozením zraku, naraženými žebry a dalšími zraněními. Po útoku začala mít psychické potíže. Ale tím to neskončilo. Partner ji později začal pronásledovat, telefonoval jí, posílal SMS, objevoval se v místech, kam chodila. Najal další osoby, aby mu v tom pomáhaly. Příběh se před několika lety odehrál v České republice.

Tomuto patologickému chování se říká stalking (honba). Může mít mnoho podob, přičemž moderní technika otevírá pachatelům dříve netušené možnosti. Nejde ale jen o mobily, různé kamery, přístroje pro noční vidění a podobně; fenoménem, který oblast stalkingu mění opravdu výrazně, je především internet.

Možnosti světové sítě přinášejí nový jev – cyberstalking. Zatímco u stalkingu je geografická oblast, v níž se vyskytuje oběť, totožná s tou stalkerovou, cyberstalker může pocházet ze stejné ulice jako objekt jeho zájmu nebo z opačné strany světa.

Repertoár cyberstalkerů je bohatý. Útočník oběti posílá elektronickou poštu nebo založí webovou stránku, kde oběť hanobí, třeba tím, že zveřejní její fingované pornografické fotografie. Umístí na internet video, v němž svůj terč zachycuje v nějaké nepříjemné, někdy i intimní situaci, a rozešle hromadné e-maily s informací, kde video-

nahrávku hledat. Síť nabízí také různé elektronické vývěsky (bulletin boards), na nichž lze oběť pranýřovat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].